• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy lepiej iść na gorsze studia informatyczne i pracować samemu?

+1 głos
709 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez andru Nowicjusz (130 p.)
Hej,

mam problem z wyborem studiów. Zostałem w zeszłym roku finalistą olimpiady matematycznej, więc mam zapewnione dowolne studia. Rozważałem informatykę na UW i TCS na UJ, lecz słyszałem też opinie, że lepiej iść na gorsze studia, gdzie miałbym trochę mniej pracy i zająć się robieniem projektów. Piszę dużo w C++ i okazjonalnie w Pythonie, ale nie zrobiłem jeszcze jakichś ciekawszych projektów, gdyż z uwagi na olimpiady ciężko mi było znaleźć na nie czas. Czy rzeczywiście powinienem wybrać tą drugą drogę, czy wykorzystać uprawnienia z olimpiad i iść na jakieś cięższe studia, które zostawią mi mniej czasu na projekty? Planuję pracować jako programista, ew. coś związane z data science.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 3 marca 2021 przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
Trzeba zadać sobie pytanie czy warto iść  na same studia tylko dlatego żeby być na studiach :) W mojej ocenie jak już coś robić, to robić na poważnie, dlatego albo poświeciłbym się w 100% w zawodzie, albo studiom. Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego, można studiować na dobrej uczelni i pracować w zawodzie, odbywać staże, uczyć się niezależnie od kierunku.
1
komentarz 3 marca 2021 przez Wiciorny Ekspert (283,500 p.)
nothing else, bardzo trafnie i potwierdzam

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 339 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 903 wizyt

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,369 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...