• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zarządzać przechowywanymi wrażliwymi danymi?

Cloud VPS
0 głosów
210 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez w2 Obywatel (1,110 p.)
zmienione kategorie 3 marca 2021 przez ScriptyChris
Jak uporządkować, korzystać i magazynować dane wrażliwe? Gdzie przechowywać, jak współdzielić je na PC/laptopie/smartfonie?
1) Korzystam z kilku e-maili do różnych zastosowań.
2) Mam zapisane ważne konfiguracje np. sieciowe, hostingowe; hasła do maili, adresy; konfiguracje logowania do rozmaitych serwisów etc.
Te wszystkie informacje trzymam na pulpicie PC w plikach tekstowych (jako skróty do oryginalnych plików- zamieszczonych na pendrive)
3) Mam zainstalowanego [KeePass Password Safe] ale prościej jest pobierać potrzebne dane z plików *.txt.

Jak tym zarządzać żeby się nie pogubić a jednocześnie ułatwić sobie życie? Jakie są dobre rozwiązania tych kwestii?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 marca 2021 przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)
Ja robię to tak: mam jeden zaszyfrowany zip w którym trzymam plik z hasłami, klucze odzyskiwania 2FA i inne takie, i ten plik przechowywuję w kilku miejscach: na pendrivie, komputerze i w chmurze. Raz na jakiś czas ściągam z Firefox plik z hasłami i aktualizuję każdy z tych archiwów.
komentarz 3 marca 2021 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Do maili i haseł można dodać notatki wszelkiej maści, lub ważne informacje typu: cytaty, fragmenty ciekawych tekstów/odnośniki.
1)Trzymam 1 plik *.txt do haseł, maili, konfiguracji
2) plik do haseł i logowań pod tematyczne treści pobierane na chwilowy użytek (np. wymuszone przez udostepniającego materiał- rejestracja i logowanie do serwisów. Jednorazówki, które nie chcesz żeby przesyłały w przyszłości spam na główna skrzynkę
3) plik nazwany: ciekawe.txt - do notatek z różnymi treściami, zbiera się tego tyle że powstały podobne do niego pliki z kategoriami, gdzie można znaleźć te treści tylko w oparciu o tę kategorię. Rozwiązanie jest podobne do roboczych plików w mailu- w temacie są opisane z kategorii, a w środku treści takiego pliku roboczego- zagadnienia oddzielone dużymi podkreśleniami.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 696 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2024 w Sprzęt komputerowy przez shrek Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 379 wizyt

93,466 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,846 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...