• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Za dużo kodu JavaScript do działania pokazu slajdów. Czy da się skrócić ten kod JS ?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
392 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2021 w JavaScript przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Witam.

Mam taki pokaz slajdów:

https://codepen.io/Krzysiek_39/pen/poNLbgx

Zauważcie, że do działania tego pokazu slajdów jest zapisane aż ok 300 linijek w kodzie JavaScript.

Czy da się skrócić ten kod JS, aby działanie tego pokazu slajdów było tak samo identyczne ?

Byłoby dobrze to skrócić.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,730 p.)
A jaki problem jest powodowany przez liczbę linii kodu? Bo ostatecznie do użytkownika i tak powinien być wysłany zminifikowany kod.
komentarz 2 marca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Chodziło mi o to, że im więcej kodu, tym przeglądarka to wszystko dłużej wczytuje. Ten pokaz slajdów składa sie tylko z kilku efektów:

1. Co kilka sekund jest efekt przesunięcia obrazka i pokazania kolejnego obrazka

2. Pod koniec tego efektu jest spowolnione tempo przesuwania każdego obrazka

3. Obrazki przesuwają sie po kolei ---> 1, 2, 3, 4, 5, 6, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 1, 2, 3, 4,... (efekt trwający w nieskończoność)

4. Można od razu przejść z obrazka nr 2 do nr 5, z obrazka nr 4 do nr 1, z obrazka nr 3 do nr 6 itd itd - klikając na dole w odpowiednią kropkę (wszystkie dostępne warianty działają)

5. Można od razu przejść bez czekania do poprzedniego (previous) obrazka albo następnego (next) obrazka - klikając na okrągły przycisk

Tam już więcej efektów nie ma, a w kodzie JS zapisane jest aż ok 300 linijek.

Byłoby super, gdybyście potrafili ten kod JS skrócić kilkakrotnie.smiley

Będę bardzo wdzięczny.

komentarz 2 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

Chodziło mi o to, że im więcej kodu, tym przeglądarka to wszystko dłużej wczytuje.

 ostatecznie do użytkownika i tak powinien być wysłany zminifikowany kod

Pytanie, jak długo się faktycznie ten kod wczytuje. Robiłeś benchmarki? 

komentarz 2 marca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
edycja 3 marca 2021 przez Krzysiek_34

Nie robiłem żadnego testu.

Gdy uruchamiam stronę główną łącznie z tym pokazem slajdów (przez Notepad++ lub Visual Studio Code), to dopiero po upływie trzech sekund - pokazuje sie pierwszy obrazek.

Podejrzewam, że jeżeli skróciłoby sie tego JS chociażby o połowę, to pierwszy obrazek pokazałby sie 2x szybciej i  byłoby lepiej.

To tylko moja sugestia.

Być może sie mylę, nie wiem.frown

komentarz 2 marca 2021 przez Comandeer Guru (600,730 p.)
Hm, a sprawdzałeś czy to nie przypadek problem z dużym rozmiarem samych obrazków?
komentarz 3 marca 2021 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Całkiem możliwe, że problemem może być duży rozmiar obrazków. Z tymże te linki do obrazków są tylko testowe, bo ja tam umieszczę swoje obrazki (raczej o rozmiarze poniżej 1600x900).

Zamiast:

<a href="#"><img src="https://source.unsplash.com/1600x900/?art" alt=""><span class="caption">Caption for slide 1</span></a>

wpiszę:

<img src="images/foto1.jpg" alt=""><span class="caption">Jakiś tam napis dla slide 1</span>

W tym testowym kodzie HTML - obrazki mają podany (teoretycznie) rozmiar 1600x900.

Ja mogę umieścić jakiś fajny obrazek o rozmiarze powiedzmy 800x600.

Czyli w przypadku tego całego kodu - skalowanie obrazka (o rozmiarze powiedzmy 800x600) bedzie powodowało jego utratę jakości ?

I to bedzie MINUS.

Natomiast PLUS bedzie taki, że obrazek o rozmiarze powiedzmy 800x600 bedzie sie szybciej wczytywał niż ten testowy o rozmiarze 1600x900 ?

0 głosów
odpowiedź 2 marca 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Analizując kod, z grubsza w oczy rzuca się zbyt rzadkie korzystanie z chainowania w jQuery i powtarzanie bloków kodu zamiast użycia sparametryzowanych funkcji.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 195 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 628 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2021 w C i C++ przez rain.deer Początkujący (430 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 530 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2021 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...