A kij wie tak naprawdę :)
Ogólnie rzecz biorąc, to liceum zdecydowanie lepiej Cię przygotuje do matury. Z doświadczenia wiem, że technikum jest po prostu słabe. Chodziłem przez te cztery lata (jeszcze były gimnazja, staro się czuję) i szczerze powiedziawszy, to tylko dwie osoby z całej klasy były zainteresowane programowaniem, przy czym jedna faktycznie rozumiała różne rzeczy, a o drugiej to szkoda słów. W każdym razie piszę to po to, aby wprost powiedzieć: tam spotkasz przeważnie niski poziom. Do matury dostaniesz przygotowanie raczej słabe. Pamiętam, że ja na lekcji uczyłem się matematyki rozszerzonej samodzielnie, a klasę w tym samym czasie nauczycielka uczyła jak rozwiązywać zadania zamknięte maturalne z podstawy. Tak więc nie trudno się domyślić, że ludzie tam nie mieli ambitnych planów i wobec tego nauczyciele również musieli sobie w jakiś sposób radzić. Zaletą na pewno było to, że łatwo było zdawać te wszystkie pierdoły, więc czasu na realną naukę było sporo.
Tak więc jeśli myślisz o studiach, to najlepiej będzie wybrać liceum, tam dostaniesz lepsze przygotowanie do matury, ale to nie znaczy, że sam nie będziesz musiał zasuwać. Jeśli jednak masz pomysł na naukę i samego siebie, to technikum nie będzie złą opcją z racji tego, że wszystko idzie zrobić "byle jak" i będą zadowoleni. W tym zaoszczędzonym czasie można samemu coś porobić, między innymi uczyć się programowania.
Reasumując: my za Ciebie nie wybierzemy, masz swoje potrzeby i może wiesz tak naprawdę, co jest dla Ciebie lepsze ;)