• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie pliku, który jest wynikiem zapytania

Object Storage Arubacloud
+1 głos
142 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2021 w PHP przez stanislawruszkowski Obywatel (1,310 p.)

Witam, 

Jak zacząć pobieranie w przeglądarce wyniku tego zapytania?

SELECT * FROM nazwa_tabeli INTO OUTFILE 'data.csv' FIELDS TERMINATED BY ',' ENCLOSED BY '"' LINES TERMINATED BY  '\n'

Z góry dziękuję za odpowiedź.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 marca 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
wybrane 3 marca 2021 przez stanislawruszkowski
 
Najlepsza

Propozycja.  smiley
Wykonaj najpierw ten test, czy do folderu "tymczasowego", na który wskazuje zmienna tmpdir (czyli ma dostęp mysql)

SHOW VARIABLES LIKE 'tmpdir';

ma też "dostęp" php.

<?php

  $db_user = '';
  $db_password = '';
  $db_name = '';

  $mysqli = new mysqli('localhost', $db_user, $db_password, $db_name);

  if ($mysqli->connect_errno) {
    echo "Nie udało się połączyć z bazą danych: " . $mysqli->connect_error;
    exit();
  }

  $sql = "SHOW VARIABLES LIKE 'tmpdir'";
  $result = $mysqli->query($sql);
  $rows = $result->fetch_row();
  //var_dump($rows);

  $result->free();

  $csv_file_name = 'data.csv';
  $csv_full_path = "{$rows[1]}/{$csv_file_name}";
  echo '<b>Pełna ścieżka do pliku:</b> ' . $csv_full_path . '<br>';

  $sql = "SELECT * FROM nazwa_tabeli "
       . "INTO OUTFILE '{$csv_full_path}' FIELDS TERMINATED BY ',' ENCLOSED BY '\"' LINES TERMINATED BY ';\n'";

  if ($result = $mysqli->query($sql)) {
    if ($mysqli->affected_rows) {
      echo 'Zwróconych wierszy z danymi: ' . $mysqli->affected_rows . '<br><br>'
         . 'Zawrtość pliku<br>' . str_replace(';', '<br>', file_get_contents($csv_full_path));  
    } else {
      echo 'Brak zwróconych wierszy.';
    }
  } else {
    echo 'Problem z zapytaniem sql, INTO OUTFILE: ' . $mysqli->error;
  }

  $mysqli->close();
?>

 

Where MySQL Stores Temporary Files [ 1 ] [ 2 ]

+1 głos
odpowiedź 1 marca 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Wysłać odpowiedni nagłówek i następnie wczytać ten plik (jest tam nawet cały przykład tego).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 125 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2018 w PHP przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 182 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2023 w PHP przez pewnior Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 228 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2018 w PHP przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,637 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...