• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

zadanie z utworzenia skryptu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
422 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2021 w JavaScript przez olijo Nowicjusz (130 p.)
edycja 1 marca 2021 przez Arkadiusz Waluk

Na stronie projektowej wstaw skrypt z datą krótka i informacją o imieninach w danym dniu(po prawej na górze strony).

<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<SCRIPT LANGUAGE= "JavaScript" type= "text/javascript">
<!-- Ukrycie przed przeglądarkami nie obsługującymi JavaScriptów
function wyswietlDane()
{
  var data = new Date();
  var godziny = data.getHours();
  var minuty = data.getMinutes();
  var sekundy = data.getSeconds();
  var czas = godziny;
  czas += ((minuty < 10) ? ":0" : ":") + minuty;
  czas += ((sekundy < 10) ? ":0" : ":") + sekundy;
  var miesiac = data.getMonth() + 1;
  if (miesiac < 9){
    miesiac = "0" + miesiac;
  }
  var dzien = data.getDate();
  if (dzien < 9){
    dzien = "0" + dzien;
  }
  var rok = data.getYear();
  if (rok < 1000){
    rok = 2000 + rok - 100;
  }
  var dzisiaj = dzien + "." + miesiac + "." + rok;

  var dzienTygodnia = data.getDay();
  switch(dzienTygodnia){
    case 0: dzienTygodnia = "niedziela"; break;
    case 1: dzienTygodnia = "poniedziałek"; break;
    case 2: dzienTygodnia = "wtorek"; break;
    case 3: dzienTygodnia = "środa"; break;
    case 4: dzienTygodnia = "czwartek"; break;
    case 5: dzienTygodnia = "piątek"; break;
    case 6: dzienTygodnia = "sobota"; break;
  }

  var tekst = "Dziś jest " + dzienTygodnia + ", " + dzisiaj;
  tekst += "<BR>";
  tekst += czas;
  document.getElementById("dataLayer").innerHTML = tekst;
  timerID = setTimeout("wyswietlDane()",1000);
}
// Koniec kodu JavaScript -->
</SCRIPT>
</HEAD>
<BODY onLoad="wyswietlDane()">
<DIV
  ID="dataLayer"
  STYLE="
    visibility: visible;
    color: blue;
    position: absolute;
    font-weight:bold;
    top: 20;
    left: 20;"
>
</DIV>
</BODY>
</HTML>
1
komentarz 1 marca 2021 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
  • Kod na forum wstawiamy w przeznaczony do tego bloczek: https://forum.pasja-informatyki.pl/faq#jak-wstawic-kod-zrodlowy
  • Co wpisanie tagi mają wspólnego z pytaniem?
  • Mamy treść zadania i jakiś kod, ale jaki jest problem? Czegoś nie wiesz? Jakieś wątpliwości? Może jakiś błąd? Opisz dokładnie o co chodzi.
komentarz 1 marca 2021 przez olijo Nowicjusz (130 p.)
edycja 1 marca 2021 przez Arkadiusz Waluk
chodzi gdzie mozna wstawić krótka informacje o imieninach do kazego dnia i po prawej stronie
1
komentarz 1 marca 2021 przez VBService Ekspert (252,780 p.)

??  wink

var rok = data.getYear();
if (rok < 1000) { rok = 2000 + rok - 100; }

imieniny info na stronę www

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 marca 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
1. Kodowanie - chłopie, mamy lata 20-te 21 wieku, a ty kodujesz stronę jako iso-8859-2 !!!

2. Wystarczy sam tag script, bez udziwnień. Skąd wziąłeś tę stronę? Z muzeum informatyki?

2. Aby wyświetlać imieniny danego dnia, musisz mieć bazę danych/tablicę imienin.

3. Gdzie wstawić? Masz to w zadaniu: po prawej na górze strony.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 249 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 158 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2018 w JavaScript przez SajK Początkujący (390 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 169 wizyt
pytanie zadane 25 września 2016 w JavaScript przez ZYWIEC Nowicjusz (190 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...