• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić przycisk na stronie internetowej który od razu będzie instalował mój program

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
205 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2021 w HTML i CSS przez Angry1 Początkujący (260 p.)
Jak zrobić przycisk na stronie internetowej który od razu będzie instalował mój program

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 lutego 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
To jest link w którym kolega wkleił wczesniej tekst, tam jest kilka informacji o tym
https://www.geeksforgeeks.org/how-to-trigger-a-file-download-when-clicking-an-html-button-or-javascript/
z zamieszczonym przykładem właśnie
–2 głosów
odpowiedź 27 lutego 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)

Są na to 2 metody albo dać button wewnątrz tagu a:

<a href="path_to_file" download>
<button></button>
</a>

lub przez js (dodaj do buttona wydarzenie onclick):

function download()
{
let a=document.createElement("a");
a.href="path_to_file";
a.download=true; //tutaj nie jestem pewien
document.appendChild(a);
a.click();
}

 

komentarz 27 lutego 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)

O atrybucie download poczytaj tu:W3c

komentarz 27 lutego 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)

prościej będzie 

<button  onClick="function..." ></button> 

nie potrzeba do tego tak odwoływać się w JS do elementu, tez można posłużyc się przekazując event,  zbindować przycisk i wtedy jeszcze lepiej 
A o tym atrybucie dobrze napisane jest :D ze strony, z której skopiowałeś fragmenty kodu, zamiast podać źródło :) 

2
komentarz 28 lutego 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

nie potrzeba do tego tak odwoływać się w JS do elementu, tez można posłużyc się przekazując event,  zbindować przycisk i wtedy jeszcze lepiej 

Pod jakim względem lepiej będzie użyć onclick-a? Używanie event handlerów w HTML zaburza podział strony na warstwy i naraża na ataki XSS. Zaleca się wręcz ich blokowanie.

1
komentarz 28 lutego 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Zacznijmy od tego, że W3SCHOOLS NIE MA ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO Z W3C!!! W3C to organizacja tworząca standardy sieciowe, a W3Schools to jedno z najgorszych i pełnych błędów źródeł w webdevie.

Co więcej, umieszczanie przycisków w linkach jest całkowicie bezsensowne zarówno z perspektywy dostępności, jak i semantyki.

Poprawne rozwiązanie to po prostu:

<a href="<URL programu>" download="<Nazwa, pod którą chcemy ściągnąć program>">Download</a>

Jeśli chcemy, żeby to wyglądało jak przycisk, to to odpowiednio ostylujmy. Ale to i tak niekoniecznie jest dobry pomysł.

komentarz 28 lutego 2021 przez Author[] Gaduła (3,130 p.)

Masz rację skróciłem sobie formę... smiley z tym "w3c". Drugi przykład w którym użyłem eventHandlera miał ilustrować możliwość pobierania pliku którego nazwa nie jest znana w momencie tworzenia aplikacji, jestem świadom że to nie najlepszy pomysł z punktu widzenia dostępności strony. Masz jakąś lepszą metodę?

komentarz 28 lutego 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Jak dla mnie można to wciąż ograć linkiem, na żywo podmieniając link. Albo zrobić po prostu link do skryptu na serwerze, który zwróci odpowiedni plik.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 169 wizyt
+4 głosów
3 odpowiedzi 534 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2019 w HTML i CSS przez TMMT Użytkownik (870 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 150 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2017 w HTML i CSS przez quardel Nowicjusz (170 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,955 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...