• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapisanie do zmiennej zawartości div

Object Storage Arubacloud
0 głosów
131 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2021 w PHP przez Chris Black Początkujący (330 p.)
Witam

Czy da się w PHP zapisać w zmiennej zawartość diva na podstawie klasy?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 lutego 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Czystym PHP to chyba nie, ale możesz to zrobić PHP-JS-AJAX
+1 głos
odpowiedź 25 lutego 2021 przez niezalogowany
edycja 25 lutego 2021
    <?php
      if(condition1 > condition2){
      $variable = "class1";
      }else{
      $variable = "class2";
      }
     ?>

    <div class="<?php echo $variable; ?>" ></div>

Dobrze rozumie ? cool

Pozdrawiam Serdecznie wink

komentarz 25 lutego 2021 przez Chris Black Początkujący (330 p.)
Chciałbym coś w tym stylu jak napisałeś, żeby klasa zmieniała się zależnie od zawartości div. W divach (pola powtarzalne cmb2/wordpresss) będzie łańcuch, który po przekształceniu na liczbę byłby warunkiem. Nie znam PHP :), coś tam próbuje na gotowcach z internetu. I nie wiem właśnie jak tą zawartość w zmiennej zapisać, elementów z daną klasą będzie różna ilość w różnych wpisach.
komentarz 25 lutego 2021 przez niezalogowany

Szkielet masz to główkuj ! Dasz sobie radę laughyes  .

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości i uczysz się PHP to zajrzyj do oficjalnego podręcznika...Poznasz PHP cheeky

https://www.php.net/manual/en/

Cieszę się że mogłem pomóc..

Pozdrawiam i Powodzenia smiley

+1 głos
odpowiedź 25 lutego 2021 przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)
edycja 25 lutego 2021 przez sc4rface

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to owszem - da się.

$class = 'whatever';

if($class === 'whatever') {
    $content = 'content for class whatever';
} else {
    $content = 'content for other class';
}

Natomiast jeżeli chodzi Ci o dynamicznie generowanie treści na podstawie klasy, musisz wykorzystać javascript:

(node).classList.contains('whatever');

Do sprawdzenia, czy określony element ma żądaną klasę, oraz:

(node).textContent = 'content for class whatever';

Swoją drogą nie polecam zapisywać HTML do zmiennych. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie doładowanie fragmentu dokumentu jeżeli warunek zachodzi.

komentarz 25 lutego 2021 przez Chris Black Początkujący (330 p.)
Może źle to opisałem. Chodzi mi o dodawanie dodatkowej klasy do istniejącej na podstawie zawartości divów (zawartość diva liczba -> warunek zakres liczb -> dodanie określonej klasy), a nie dodanie zawartości na podstawie klasy. Ale i tak dzięki za odpisanie.
komentarz 25 lutego 2021 przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)
edycja 25 lutego 2021 przez sc4rface

W takim razie możesz to zrobić w taki sposób.

Pobierz element DOM'u, na którym chcesz pracować.

const element = (element);

Pobierz zawartość i na jej podstawie utwórz warunek.

W poniższym przykładzie sprawdzam, czy treść diva zawiera słowo whatever.

if(element.textContent.indexOf('whatever') > -1) {
   // do some stuff
}

Ostatnim krokiem jest dodanie klasy do tego elementu, jeżeli warunek się spełni.

element.classList.add('class');

I w sumie to tyle smiley

komentarz 25 lutego 2021 przez Chris Black Początkujący (330 p.)
Dzięki, popróbuje.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 65 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2019 w PHP przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2019 w PHP przez Proth Początkujący (310 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 286 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2020 w JavaScript przez saseq Nowicjusz (140 p.)

92,550 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,519 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...