Tutaj nie ma dobrej odpowiedzi. Jeśli co chwilę przeinstalowujesz dystrybucje, to wnioskuję, że obie mają wady i nie możesz się zdecydować ani na jedną, ani na drugą. Tak naprawdę to jeśli nie masz sprecyzowanych oczekiwań, to nie bardzo ma też znaczenie, którą dystrybucję wybierzesz.
Ja np. nie używałem Manjaro, ale słyszałem sporo dobrego. Przymierzam się wypróbować to distro, ale przez brak czasu trochę odwlekam te testy. Natomiast tak jak napisał Wiciorny, MX Linux korzysta z Debiana. Debian jest bardzo stabilnym i bezpiecznym systemem. To właśnie przez dostępność w repozytoriach wielu bardziej wyszukanych programów zdecydowałem sobie wgrać MX Linuxa na mój drugi komputer, który ma już swoje lata. W przypadku openSUSE niektóre programy musiałem budować ze źródeł, bo nie były dostępne w repozytoriach. Z MX Linuxem pracuje się całkiem przyjemnie. Co mnie zdziwiło to fakt, że np. taki Python czy Firefox na MX Linuxie są nowszymi wersjami niż na openSUSE, pomimo że w obu przypadkach mam wgrane najnowsze wydania tych dystrybucji.