• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić stronę w kilku wersjach językowych?

+1 głos
917 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2021 w Sieci komputerowe, internet przez WebPagesLike Użytkownik (980 p.)
Jak zrobić stronę w kilku wersjach językowych?

Chciałbym aby moja strona internetowa była w dwóch językakach: polski i angielski

Więc tak:

Jak zrobić sprawdzanie który język jest wybrany i odpowiednio wypisywać napis na przyciskach itp.?

2 bonusowe : jak zrobić żeby sprawdzić z jakiego rejonu jest człek by automatycznie zmienić język?
komentarz 23 lutego 2021 przez WebPagesLike Użytkownik (980 p.)
a własnie jak robić takie subdomeny ?
albo dobra, wiem jaki język wyświetlić tylko jak potem zrobić żeby napisy były w innych językach?
komentarz 23 lutego 2021 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
edycja 23 lutego 2021 przez VBService
Dzięki :)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 lutego 2021 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Poczytaj o internacjonalizacji (i18n). W jakiej technologii będziesz tworzył strone?
back-end w php a takto normalnie html
komentarz 23 lutego 2021 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)

no właśnie o ten html się rozchodzi. Nie tworzyłem takich stron w czystym JS. Zawsze używałem frameworków (Vue, React lub Angular) Tam wystarczyło pobrać jedną paczkę skonfigurować tłumaczenia w głównym pliku projektu oraz dodać plik z kluczami tłumaczeń. 

Nie wiem jak to wygląda w czystym JS ale tutaj podsyłam przydatne linki:

vanilia-i18n

translating-your-website-in-pure-javascript

0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2021 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
–2 głosów
odpowiedź 23 lutego 2021 przez D0nt_writ3_t0_m3 Początkujący (340 p.)
Ja osobiście bym gdzieś na stronie bym zamieścił dwa inputy typu radio, dodać do nich w skrypcie JS EventListenerów i w zależności od zaznaczonej opcji uruchamiać odpowiednią funkcję która zamienia w podanych miejscach wyrazy (dużo pisania generalnie takiego żmudnego, nie znam obecnie chyba innego sposobu na zmianę treści strony). Oczywiście dla wygodny polecam wykorzystać JQuery. Problem drugi można rozwiązać z pomocą PHP albo JS, wystarczy użyć w przypadku PHP $_SERVER['REMOTE_ADDR'], w JS wiem że też to jest możliwe ale nie znam takiej funkcji, sam znajdziesz ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 178 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez wojtekka Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,002 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2019 w Python przez Bartek952 Użytkownik (900 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 214 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez SeveTo Nowicjusz (170 p.)

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...