• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Serwer mysql

+1 głos
564 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2021 w Sieci komputerowe, internet przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

Cześć.

Zbudowałem swoją pierwszą architekturę mikro serwisową. Baza danych jest na serwerze serwer_mysql a reszta aplikacji jest na drugi serwerze serwer_app. Wszystko działa lecz mam jeden problem. Otóż czas zapytania do bazy danych jest dłuższy o 2s. Kiedy testuję zapytania na mysql na serwerze serwer_app to działa szybciej. Wszystko jest już na fizycznych serwerach. Pytanie co mogę zrobić aby przyśpieszyć to zapytanie. Moja przepustowość serwera to 1Gbps 8GB ramu 4core. Czy to kiepskie parametry. Przyznam, że uczę się tego wiem nie wiem gdzie szukać. Z góry dziękuje za pomoc.

komentarz 18 lutego 2021 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
Ale te serwery gdzie była baza danych to sami konfigurowaliście. W sensie to był pusty vps?
komentarz 18 lutego 2021 przez Michał Kazula Pasjonat (19,520 p.)
Tak, wszystko stawiał nasz DevOps
Kurde jutro wezmę na próbę jakiś serwer i go skonfiguruje i zobaczę. Bo może te bazy tak mula. Zastanawiam się bo ta baza stoi na dokerze czy to też nie będzie zamulać?
komentarz 18 lutego 2021 przez Michał Kazula Pasjonat (19,520 p.)
Będzie. Tego nie mówiłeś
Wybacz zapomniałe wspomnieć. Ale też na tym linku do serwerów z bazami danych ovh jest napisane, że stoi na dokerze.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 19 lutego 2021 przez Ehlert Ekspert (215,190 p.)
  1. Wykonaj query na serwerze z bazą i zobacz czy dokładnie to samo query w aplikacji ma zbliżone czasy.
  2. Zainstaluj newrelica/blackfire.
  3. Włącz slow loga w configu bazy. 
  4. Skoro masz odpalaną apkę na środowisku, które jest konteneryzowane przez Twojego providera, to nie jest to, jak ująłeś, "fizyczny serwer".
  5. Dobrze byłoby, aby serwer z aplikacją i bazą były w tym samym datacenter, a przynajmniej regionie. Najlepiej aby znajdowały się w tej samej podsieci.

Na ten moment napisałeś że masz aplikację oraz bazę danych na różnych hostach. Nie widzę tutaj związku z architekturą mikroserwisową.

1
komentarz 20 lutego 2021 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
  1. Wykonaj query na serwerze z bazą i zobacz czy dokładnie to samo query w aplikacji ma zbliżone czasy.

Tak to samo query na ich bazie jest dużo dłuższe.  

1. Zainstaluj newrelica/blackfire.

Na ich środowisku nie mogę nic instalować. 

Włącz slow loga w configu bazy.

Tego też nie ma. 

1. Skoro masz odpalaną apkę na środowisku, które jest konteneryzowane przez Twojego providera, to nie jest to, jak ująłeś, "fizyczny serwer".

Racja. Powinien użyć słowa usługa.  

Na ten moment napisałeś że masz aplikację oraz bazę danych na różnych hostach. Nie widzę tutaj związku z architekturą mikroserwisową.

Ale, żeby stworzyć takową architekturę trzeba pierw zbudować środowisko.  

komentarz 20 lutego 2021 przez Ehlert Ekspert (215,190 p.)
Polecałbym ogarnąć jakiegoś clouda, a potem próbować budować takie rzeczy. Na pewno są jakieś darmowe konta w ramach AWS, DO, Azure które pozwolą Ci się zapoznać z możliwościami.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 336 wizyt
pytanie zadane 2 października 2017 w Sieci komputerowe, internet przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 149 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2021 w Systemy operacyjne, programy przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 720 wizyt
pytanie zadane 15 września 2016 w SQL, bazy danych przez recab Nowicjusz (120 p.)

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,220 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...