• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kolorowe paski na ekranie laptopa, uruchamianie w trybie awaryjnym nie mozna go włączyć.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,025 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2021 w Sprzęt komputerowy przez Neearuuq Nowicjusz (120 p.)
Witam, mam laptopa toshiba satellite l505-138, na przy uruchamianiu na ekranie pojawiaja sie kolorowe pasy, gdy ruszam matryca nic sie nie zmienia, na wyjsciu vga na monitorze takze to samo. Druga sprawa to laptop od razu przechodzi w tryb awaryjny i nie da sie go po prostu uruchomic. Jesli chodzi o pasy, podejrzewam karte graficzna a jak wejsc do pulpitu.
komentarz 13 lutego 2021 przez niezalogowany

podeślij screena tego zjawiska proszęsmiley

komentarz 13 lutego 2021 przez Bondrusiek Maniak (61,440 p.)

@Neearuuq,
miałem kiedyś podobny problem. Problemem była karta graficzna, którą wymieniłem i wszystko wróciło do porządku.

komentarz 13 lutego 2021 przez Neearuuq Nowicjusz (120 p.)
W biosie problem rowniez wystepuje, podejrzewalem sterowniki od karty ale teraz jestem prawie pewny ze padla cala karta. Pytanie tylko czy oplaca sie wymieniac karte, czy odzyskac dane z dysku i kupic nowego laptopa. Dzieki za pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2021 przez fezzy Nowicjusz (240 p.)

Cześć! Mam podobny problem co kilka miesięcy z moim notebookiem. Wszystko pięknie działa, a nagle pojawiają się kolorowe paski, lub przeróżne znaczki, same zera, czarny ekran, itp. po czym najczęściej zawiesza się. W moim przypadku przez wysoką temperaturę dochodzi do przerwania połączenia układu BGA karty graficznej z płytą. W komputerze mam możliwość wymiany samej karty graficznej, co też kiedyś zrobiłem, ale ta druga podziałała 3 miesiące i było tak samo. Komputer jest już stary, ma z 12 lat i nie opłaca mi się do niego dokładać, a przez ten czas chyba z 8 raz naprawiłem kartę domowym sposobem, a mianowicie przy pomocy opalarki. :D W skrócie wygląda to tak: demontuje układ chłodzenia procesorów, na największy klucz nasadowy jaki posiadam, czyli 32 owijam odpowiednio rozciętą puszkę po energetyku w kształcie prostokąta, następnie metalową opaską skręcam, całość układam na procesorze karty nasadką do dołu i stopniowo podgrzewam przez chwilę opalarką. Po ostudzeniu składam komputer do kupy i działa na kolejne kilka miesięcy. Jeśli nie chcesz bawić się w to tak jak ja to możesz zanieść do serwisu na tzw. "reballing", lub wymianę układu BGA na nowy, ale to trochę kosztuje. Możesz też kupić sprawną kartę graficzną o ile komputer nie posiada zintegrowanej karty z płytą główną. Poniżej przesyłam krótki filmik jak to wykonuję.

Jak naprawić kartę graficzną domowym sposobem

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 688 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w Sprzęt komputerowy przez xxkondzioxx15 Obywatel (1,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,464 wizyt
+2 głosów
3 odpowiedzi 1,664 wizyt

93,334 zapytań

142,328 odpowiedzi

322,406 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...