Cześć! Mam podobny problem co kilka miesięcy z moim notebookiem. Wszystko pięknie działa, a nagle pojawiają się kolorowe paski, lub przeróżne znaczki, same zera, czarny ekran, itp. po czym najczęściej zawiesza się. W moim przypadku przez wysoką temperaturę dochodzi do przerwania połączenia układu BGA karty graficznej z płytą. W komputerze mam możliwość wymiany samej karty graficznej, co też kiedyś zrobiłem, ale ta druga podziałała 3 miesiące i było tak samo. Komputer jest już stary, ma z 12 lat i nie opłaca mi się do niego dokładać, a przez ten czas chyba z 8 raz naprawiłem kartę domowym sposobem, a mianowicie przy pomocy opalarki. :D W skrócie wygląda to tak: demontuje układ chłodzenia procesorów, na największy klucz nasadowy jaki posiadam, czyli 32 owijam odpowiednio rozciętą puszkę po energetyku w kształcie prostokąta, następnie metalową opaską skręcam, całość układam na procesorze karty nasadką do dołu i stopniowo podgrzewam przez chwilę opalarką. Po ostudzeniu składam komputer do kupy i działa na kolejne kilka miesięcy. Jeśli nie chcesz bawić się w to tak jak ja to możesz zanieść do serwisu na tzw. "reballing", lub wymianę układu BGA na nowy, ale to trochę kosztuje. Możesz też kupić sprawną kartę graficzną o ile komputer nie posiada zintegrowanej karty z płytą główną. Poniżej przesyłam krótki filmik jak to wykonuję.
Jak naprawić kartę graficzną domowym sposobem