• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

React - Jakich metod używacie do stylizowania komponentów?

Cloud VPS
+3 głosów
579 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2021 w JavaScript przez niezalogowany
edycja 12 lutego 2021

Jakie są Wasze  ulubione metody i dlaczego ? Która z metod jest uznawana przez programistów za najbardziej wydajną i uniwersalną ?

W skrócie im więcej info tym lepiej wink

Dzięki wielkie i Owocnego dnia Wszystkim!

komentarz 12 lutego 2021 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Nie rozumiem pytania. Pytasz o narzędzia do stylowania? np styled-compnents? Czy może pytasz o biblioteki typu material UI?
komentarz 12 lutego 2021 przez niezalogowany

Pytam o narzędzia.. ale jeśli masz ochotę napisać o bibliotekach bardzo Proszę...

winkyes

komentarz 12 lutego 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
A to czystego css nie można użyć?
komentarz 12 lutego 2021 przez niezalogowany
Oczywiście że można...

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 lutego 2021 przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)
wybrane 13 lutego 2021

Najlepsza

Nie znam dobrego rozwiązania. Obecnie czekam na jakąś nową bibliotekę która zrobi coś ciekawego. W moim odczuciu narazie wieje nudą. CSS in JS jest spoko ponieważ pozwala współdzielić zmienne. Bez współdzielenia zmiennych czasem będziemy zmuszeni użyć funkcji getBoundingClientRect która jest problematyczna i zasobożerna. CSS in JS pozwala na łatwe usuwanie martwego kodu. Jednak w projektach które widziałem często działy się cuda. Stylowanie komponentów które są stylowanymi komponentami stylowanych komponentów. Najważniejsze w CSSach moim zdaniem to próba zachowania BEMa. Nie ważne czy piszesz zwykłe CSSy czy modularne, a nawet CSS in JS. Zawsze da się w jakimś stopniu zastosować chociaż zasadę max 3 zagłębień (blok - element - modyfikator). Styled-components u mnie mają minusa za utrudnianie semantyki ja lubię widzieć jaki znacznik HTMLowy używam. Obecnie w większości projektów używam SCSS + import w pliku z komponentem. 

komentarz 13 lutego 2021 przez niezalogowany

Dzięki Wielkie za Cenne Info rafal612b winkyes

0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2021 przez niezalogowany
Widzę że to mozolnie idzie :/ więc poszukałem sam...

https://www.sitepoint.com/react-components-styling-options/

Odniesie się ktoś ?
komentarz 13 lutego 2021 przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)

Jeśli zależy ci na większej ilości opinii wrzucił bym pytanie na grupę : https://www.facebook.com/groups/972937362726271/ Lub poszukał tam czy ktoś juz o to nie pytał ;) Na tym forum mam wrażenie że mało osób pisze w React.

mam podobne wrażenia ...Dzięki Wielkie smileyyes. Mam jeszcze jedno niezamknięte pytanie a zależy mi na informacji i nie lubię  otwartych i nieskończonych spraw ...Jeśli znajdziesz moment i coś wiesz zapraszam..:

https://forum.pasja-informatyki.pl/527177/firefox-developer-edition-zalety-wady-opinie

komentarz 13 lutego 2021 przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)
Niestety jestem fanem chrome ;)
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2021 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Ja najczęściej używałem czystego scss oraz styled-components. Nie korzystałem z css modules ale podobno też są spoko. W react kłopotliwe jest to że nazwy stylów są per projekt a nie per komponent - dlatego czasami czysty scss może nie wystarczać. Styled-components są świetne ale mają kilka pułapek, które mogą wpłynąć na gorszą wydajność strony.

Dziękuje Bardzo, za cenne wskazówki Pawle wink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 246 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2022 w JavaScript przez marek1233211 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 293 wizyt

93,467 zapytań

142,460 odpowiedzi

322,735 komentarzy

62,848 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...