• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapis do pliku CSV w C# zapis daty i godziny

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,045 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)

Cześć.
Poproszę o wsparcie.
Jak mógłbym coś dopisać w kolumnie obok w pliku.csv w C#

DateTime data = DateTime.Today;
                    sw = new StreamWriter(path, true);
                    string text = Imieinazw.Text;
                    sw.WriteLine(text);
                    sw.WriteLine(data);
                    sw.Close();

Obecnie mam, że przeskakuje mi do następnego wiersza:
Imię
Data

A chciałbym w osobnych kolumnach:
Imię  Data
I przejście do następnego wiersza

Teraz zwraca mi tylko datę, co mogę dopisać aby zwracało datę z godziną? 

Dzięki!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 lutego 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
wybrane 10 lutego 2021 przez disaster
 
Najlepsza

wink (w oparciu o wpis @Snejki)

string date = DateTime.Now.ToString("dd.MM.yyyy");
string time = DateTime.Now.ToString("hh:mm.ss");
string full_name = Imieinazw.Text;
 
sw = new StreamWriter(path, true); 
   sw.WriteLine("{0};{1};{2}",full_name,date,time);
sw.Close();

lub

string full_name = Imieinazw.Text;
 
sw = new StreamWriter(path, true); 
   sw.WriteLine("{0};{1:dd.MM.yyyy};{1:hh:mm.ss}",full_name,DateTime.Now);
sw.Close();

lub

sw = new StreamWriter(path, true); 
   sw.WriteLine("{0};{1:dd.MM.yyyy};{1:hh:mm.ss}",Imieinazw.Text,DateTime.Now);
sw.Close();

String Class ]  [ Composite formatting ]  [ DateTime.Now ]

+1 głos
odpowiedź 9 lutego 2021 przez Snejki Stary wyjadacz (14,520 p.)

Powinieneś pobierać datę w inny sposób np.

var date = DateTime.Now;

Oprócz tego, aby wskazać konkretny format daty jaki oczekujesz, możesz zamienić format daty na stringa podajac format daty jaki oczekujesz, np.:

date.ToString("dd.MM.yyyy hh:mm.ss")

 

komentarz 9 lutego 2021 przez disaster Bywalec (2,120 p.)

Super, działa prawidłowo.
Dziękuję! 
 

  var date = DateTime.Now;                  
  sw = new StreamWriter(path, true);
  string text = Imieinazw.Text;
  sw.WriteLine(text);
  sw.WriteLine(date.ToString("dd.MM.yyyy hh:mm.ss")); 
  sw.Close();

Jeszcze kwestia zapisu w kolumnie obok a nie w następnym wierszu. 

komentarz 9 lutego 2021 przez Snejki Stary wyjadacz (14,520 p.)
korzystasz z WriteLine, co jak sama nazwa wskazuje - po zapisaniu tego co przkeażesz do metody, to na końcu tworzy nową linię.

Musisz skorzystać z Write(), aby nie tworzyć nowej linii. Pamiętaj również o separatorze kolumn, chyba w csv jest to średnik
komentarz 9 lutego 2021 przez disaster Bywalec (2,120 p.)

Udało się. Dziękuję! 

var date = DateTime.Now;  
sw = new StreamWriter(path, true);              
string text = Imieinazw.Text;

sw.WriteLine(text + ";" + date.ToString("dd.MM.yyyy") + ";" + date.ToString("hh:mm.ss"));

sw.Close();      

 

komentarz 9 lutego 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

wink

string date = DateTime.Now.ToString("dd.MM.yyyy");
string time = DateTime.Now.ToString("hh:mm.ss");
string full_name = Imieinazw.Text;

sw = new StreamWriter(path, true); 
    sw.WriteLine("{0};{1};{2}",full_name,date,time);
sw.Close();

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,072 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 126 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 315 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...