• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

POMOC - właściwość float problem

Object Storage Arubacloud
+1 głos
258 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2021 w HTML i CSS przez mikko.99 Nowicjusz (160 p.)
edycja 9 lutego 2021 przez mikko.99

Witam,

Rozwiązuję właśnie zadanie z kursu CSS #2. Nie wiem, niestety gdzie robię błąd. Otóż mój plik css, ani html nie różni się od kodu pisanego przez Pana Mirosława (w pliku css napisałem float: left, przy sidebar i content, aby te pudełka były obok siebie, a wychodzi coś takiego:

Div sidebar I div container powinny wyglądać tak:

Kod CSS:

body
{
  background-color: #404040;
  font-family: 'Lato', sans-serif;
}
#container
{
  width: 1000px;
  margin-left: auto;
  margin-right: auto;
}
#logo
{
  color: white;
  margin-top: 20px;
  font-size: 48px;
  letter-spacing: 3px;
  font-weight: 900;

}
#menu
{
  background-color: #303030;
  margin-top: 20px;
  color: white;
  padding: 10px;


}
#topbar
{
  background-color: #039c36;
  color: white;
  padding: 10px;
  margin-top: 20px;
  margin-bottom: 25px;
  height: 170px;



}
#topbarL
{
  float: left;
  padding: 20px;
  width: 138px;
  text-align: center;
  border-right: 2px solid #cccccc
}
#topbarR
{
  float: left;
  padding: 20px;
  width: 760px;
  font-size: 16px;
  text-align: justify;


}
#sidebar
{
  float: left;
  width: 150px;
  min-height: 620px;
  padding: 20px;
  background-color: lightgray;
  text-align: center;
  font-size: 18px;
  border-right: 2px solid #666666;

}
#content
{
  float: left;
  padding: 40px;
  width: 730px;
  background-color: #dedede;
  min-height: 580px;
  text-align: justify;


}
#footer
{
  clear: both;

}
.option
{
  float: left;
  min-width: 50px;
  height: 25px;
  font-size: 18px;
  padding: 10px;
  border-right: 2px solid #444444;
  opacity: 0.8;
}
.option:hover
{
  background-color: #202020;
  cursor: pointer;
}

Kod HTML:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
  <meta charset="utf-8" />
  <title> Poznaj Linuxa :) </title>
  <meta name="description" content="Serwis poświęcony systemowi Linux. Naucz się wszystkiego , co chcesz wiedzieć o Linuxie!" />
  <meta name="keywords" content="linux, kurs, nauka, poznaj" />
  <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
  <link rel="stylesheet" href="style.css" />
  <link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=Lato:wght@400;900&display=swap" rel="stylesheet">
</head>

<body>
  <div id="container">
    <div id="logo">
      Poznaj Linuxa :)

    </div>
    <div id="menu">
      <div class="option"> Strona główna</div>
      <div class="option">Dystrybucje </div>
      <div class="option">Instalacja </div>
      <div class="option">Polecenia</div>
      <div class="option">Linus Torvalds </div>
      <div class="option">O projekcie</div>
      <div style="clear:both"></div>
    </div>
    <div id="topbar">
      <div id="topbarL">
        <img src="linux.png" />
      </div>
      <div id="topbarR">
      <br/><br/>
      O projekcie słów kilka <br/>
      Kiedy mówisz: "Napisałem program, który wywalił Windows, ludzie gapią się na Ciebie głupkowato i mówią: "Hej, ja dostastałem to wraz z systemem, za darmo"-Linus Torvalds, twórca Linuxa"
      </div>
      <div style="clear:both"></div>

      </div>

    <div id="sidebar">

      Strona główna <br/>
      Dystrybucje <br/>
      Instalacja <br/>
      Polecenia <br/>
      Linus Torvalds <br/>
      O projekcie
    </div>
    <div id="content">
      Dlaczego Linux? <br/>
      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis sem mi, venenatis vel laoreet sit amet, congue eu urna. Sed tincidunt sagittis turpis at convallis. Etiam nibh dolor, feugiat vitae hendrerit vitae, varius in eros. Sed mollis scelerisque felis quis ornare. Sed et scelerisque lacus. Integer rhoncus ante enim, et volutpat velit vestibulum maximus. Sed turpis mi, aliquam a imperdiet sit amet, bibendum at lorem. Donec molestie elementum ultrices. Nunc enim tellus, mollis quis volutpat quis, pulvinar sit amet risus.
      <br/><br/>

      Vestibulum tincidunt rutrum pulvinar. Curabitur mattis, ex sit amet gravida lacinia, enim tortor vehicula augue, ultricies auctor orci eros vitae est. Duis vel malesuada dui. Morbi libero erat, porttitor vitae mi a, tincidunt feugiat turpis. Maecenas sit amet molestie tellus. Vestibulum non lorem ullamcorper nulla ultrices interdum nec aliquam nulla. Donec et urna vel neque dictum tincidunt vitae pharetra purus. Duis consectetur ac est ac gravida. Sed viverra elit feugiat mollis porta. Etiam mattis, nunc sit amet accumsan mattis, felis felis ultricies erat, non semper massa leo nec nibh. In velit nisi, ornare a efficitur in, aliquet quis massa.
      <br/><br/>
      Nulla suscipit neque sit amet consequat hendrerit. Nam sed metus maximus, gravida velit id, laoreet turpis. Maecenas et dignissim magna. Phasellus at lobortis orci, vitae facilisis ipsum. Vestibulum vehicula pulvinar diam a maximus. Donec at vulputate tortor, at hendrerit eros. Fusce placerat nisl commodo nisi gravida elementum. Suspendisse accumsan urna porta dolor gravida vehicula. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.

    </div>
    <div id="footer">
      Poznaj Linuxa - najlepszy darmowy system operacyjny. 2020 &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone
    </div>


  </div>
</body>

</html>

Wybrałem edytor tekstu Atom.io, gdyż używam macOS'a. Podaje to mimo, że uważam, że to nie ma znaczenia.

Chodzi o to, aby za pomocą float, pudełka sidebar i content były obok siebie.

Proszę o naprowadzenie mnie, w jakim momencie robię błąd.

Pozdrawiam :)

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 9 lutego 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 9 lutego 2021 przez mikko.99
 
Najlepsza

Twój #container ma 1000px, a #sidebar + #content mają łącznie 1002px szerokości – stąd nie mieszczą się w jednej linii. Musiałbyś np. zmniejszyć szerokość #content.

Jak liczę szerokość elementu? Jego width + paddingi z lewej i prawej + bordery. Stąd  #content ma:

  • width – 730px,
  • padding – 2 * 40px (bo wszystkie paddingi są ustawione na 40px, więc lewy i prawy też tyle mają).

Łącznie: 810px.

Natomiast #sidebar ma:

  • width – 150px,
  • padding – 2 * 20px,
  • border z prawej – 2px.

Łącznie: 192px.

Po zsumowaniu elementy mają razem 1002px, a masz tylko 1000px miejsca. Stąd się to rozpada.

Więcej info:

1
komentarz 9 lutego 2021 przez mikko.99 Nowicjusz (160 p.)
Mega dziękuję, teraz działa. Nie zwróciłbym uwagi na to :D

Temat zamykam.
1
komentarz 9 lutego 2021 przez niezalogowany

Guru zwraca uwagę na wszystko laugh Sokole Oko.

1
komentarz 9 lutego 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Nie guru, tylko po prostu doświadczenie robi swoje. Niektóre problemy są po prostu typowe.
1
komentarz 9 lutego 2021 przez niezalogowany

bez urazy indecision to miał być komplement.yeswink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 93 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2020 w HTML i CSS przez seru9 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 413 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2018 w HTML i CSS przez Reignover Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 150 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2017 w HTML i CSS przez artur321 Początkujący (350 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,630 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...