• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konfiguracja dwóch kart graficznych

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
430 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2021 w Sprzęt komputerowy przez Szfierzak Gaduła (3,750 p.)
Dzień dobry,

czy ktoś z Was ma doświadczenie w używaniu i konfiguracji dwóch kart graficznych?

Od jakiegoś czasu korzystałem z NVidia GTX 1060 6Gb. Nie narzekam, nie gram w sumie więc wymagania spełnia, raczej służyła mi do trenowania się w programowaniu równoległym. Niedawno zakupiłem PNY Tesla T4. Niestety sterowniki jakie do niej znalazłem wymuszają odinstalowanie tych do GTX. Sterowniki do tych kart jakby nie mogą być zainstalowane razem - system windows. Tesla nie ma wyjść video - karta zakupiona tylko do obliczeń numerycznych i trenowania sieci.

Nie ma fizycznych problemów ze zmieszczeniem tych kart do komputera. Płyta główna to MSI Z390-A PRO. Przewiduje dodatkowe zasilanie podczas pracy Tesli - zasilanie z płyty głównej, bo sama karta nie ma złączy jak GTX.

Chciałbym używać obu kart jeżeli to możliwe, Tesli do obliczeń, a do GTX móc podłączyć dwa monitory(po zainstalowaniu sterowników tesli mogę działać tylko na jednym, to oddzielny problem, ale jeszcze nie szukałem rozwiązania).

Czy ktoś z Wam spotkał się z podobnym problemem? Jeżeli to będzie konieczne mogę przesiąść się na linuxa, jednak w prace wykorzystuje w większości windows.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 lutego 2021 przez mokrowski Mędrzec (156,260 p.)
wybrane 11 lutego 2021 przez Szfierzak

Najlepsza

W konfiguracji z GNU/Linux (Ubuntu 20.04), z driverem 460.32, działa mi układ z RTX2080TI i Tesla K40X. T4 nie mam. Radzę nie "kopać się z koniem skoro wieźć Cię nie chce".

Na stronie pobrania sterowników, znajdziesz najnowsze sterowniki do danej karty. Dobierz wspólne (najniższy numer z obydwu). Sprawdź jeszcze w dokumentacji CUDA jaki driver jest wymagany dla danej wersji.

https://docs.nvidia.com/cuda/cuda-toolkit-release-notes/index.html sekcja CUDA Driver (2 tabela).

Dla T4 masz 461.33 a dla 1060 masz 461.40 na głównej stronie, z tabeli wynika to co wyczytasz :)

Tu jest nieco bardziej zaawansowane wyszukiwanie: https://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us

PS. Jak napisałem, T4 nie mam, ale z doświadczenia wiem że często jednak chłodzenie do kart pasywnych trzeba dodać. Mnie czekało majsterkowanie z wentylatorami.

komentarz 10 lutego 2021 przez Szfierzak Gaduła (3,750 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Do końca tygodnia sprawdzę jakby to działało na Ubuntu i dam znać. Pozdrawiam.
komentarz 11 lutego 2021 przez Szfierzak Gaduła (3,750 p.)

@mokrowski, dzięki. Wygląda na to, że po postawieniu Ubuntu i pobraniu wspólnego sterownika, system wykrywa obie karty.

Nad chłodzeniem rzeczywiście będę musiał się pochylić. Widziałem już ciekawe rozwiązania drukowane na drukarkach 3D. 

Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,134 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2020 w Sprzęt komputerowy przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 386 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2021 w Sprzęt komputerowy przez D4W1D000X Nowicjusz (150 p.)

92,962 zapytań

141,924 odpowiedzi

321,161 komentarzy

62,296 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...