• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Metodologia BEM kilka pytań

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
184 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2021 w HTML i CSS przez CSSoup Mądrala (6,460 p.)

Mam kilka pytań odnośnie stosowania BEM'a

1. Czy jeden blok może być jednocześnie dwoma? Załóżmy taką sytuację, mamy przycisk, ale ten przycisk jest jednocześnie togglerem:

<button class="btn btn--first toggler" type="button">
...
</button>

2. Czy stosując mixins, mogę stosować w stosunku do nich modyfikator aby nadać wygląda danemu elementowi, czy lepiej nadać głównemu blokowi jakiś modyfikator? Przykład:

<header class="header">
  <div class="header__logo header__logo--big logo"></div>
</header>

 

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 9 lutego 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 10 lutego 2021 przez CSSoup
 
Najlepsza

1. Jak najbardziej może być (tzw. mix), ale brakuje mi tutaj powiązania tego przycisku z jakimś innym blokiem. Bo raczej ani ten przycisk, ani toggler nie funkcjonują w oderwaniu od reszty.

Pytanie też, czy bycie togglerem nie implikuje bycia przyciskiem – czy na pewno są tam konieczne oba bloki?

2. Jak najbardziej można nadać modyfikator elementowi, jeśli tylko ten element ma się zmienić.

komentarz 10 lutego 2021 przez CSSoup Mądrala (6,460 p.)

[...]ale brakuje mi tutaj powiązania tego przycisku z jakimś innym blokiem. Bo raczej ani ten przycisk, ani toggler nie funkcjonują w oderwaniu od reszty.

Czyli jak mam rozumieć, nawet jeżeli dany blok jest umieszczony w innym bloku, ale jednocześnie nie zmienia swoich właściwości , które wynikają z umieszczenia w danym bloku, to tak czy inaczej powinienem go powiązać w jakiś sposób?

1
komentarz 10 lutego 2021 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Ale z jakiegoś powodu w tym bloku się znajduje, więc pełni jakąś rolę wewnątrz tego bloku (jest jego elementem).
0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2021 przez niezalogowany

rzuć okiem do  dokumentacji,jestem przekonany że znajdziesz w niej odpowiedzi na swoje pytania wink

https://en.bem.info/methodology/quick-start/

Powodzenia

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 235 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2021 w HTML i CSS przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 189 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez kajman_Rrzeczny Użytkownik (960 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 219 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2021 w HTML i CSS przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...