• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura próbna z informatyki 2020 - Zadanie 4.2

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
614 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2021 w Offtop przez Olewojt Nowicjusz (150 p.)
Głowię się nad tym zadaniem od dwóch dni. Kod piszę w Pythonie, próbowałem różnorakich porównań elementów w tablicy, lecz to wszystko daje niepoprawny wynik. Jak upewnić się że dany element tablicy jest początkiem ciągu o danej różnicy?

Link do arkusza:
https://arkusze.pl/maturalne/informatyka-2020-kwiecien-probna-rozszerzona-2.pdf
komentarz 8 lutego 2021 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Daj jeszcze link do pliku z danymi i pokaż kod do 4.1
komentarz 8 lutego 2021 przez Olewojt Nowicjusz (150 p.)

https://arkusze.pl/maturalne/informatyka-2020-czerwiec-matura-rozszerzona-zalaczniki.zip

Kod do 4.1

 

T = []

f = open("dane4.txt", "r")

for x in f:
    T.append(int(x))    

def roznica(T):
    maxR = 0
    minR = 9999999999999999999
    for x in range(len(T)):
        if(x == 0):
            continue
        roznica = T[x] - T[x-1]
        roznica = abs(roznica)
        if roznica > maxR:
            maxR = roznica
        if roznica < minR:
            minR = roznica
    print("Maksymalna roznica: ", maxR)
    print("Minimalna roznica: ", minR)


roznica(T)


 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 lutego 2021 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

Tak bym to zrobił

 

T=[]
f = open("dane4.txt", "r")
for x in f:
    T.append(int(x))
f.close()

def roznica(T):
    max = T[0]
    min = T[0]
    for i in range(1,len(T)):
        luka = abs(T[i]-T[i-1])
        if luka > max:
            max = luka
        elif luka < min:
            min = luka
    print("Najmniejsza: {}".format(min))
    print("Największa: {}".format(max))

def regularny(T):
    poczatek = T[0]
    koniec = T[1]
    dlugosc = 2
    max_dlugosc = 2
    luka_1 = abs(T[1]-T[0])
    wynik = [poczatek, koniec, dlugosc]

    for i in range(2,len(T)):
        luka_2 = abs(T[i] - T[i - 1])
        if luka_2 == luka_1:
            dlugosc +=1
            if dlugosc > max_dlugosc:
                koniec = T[i]
                max_dlugosc = dlugosc
                wynik = [poczatek, koniec, dlugosc]
        else:
            poczatek = T[i-1]
            dlugosc = 2
            luka_1 = luka_2
    print("Największa długość fragmentu regularnego: {}".format(wynik[2]))
    print("Początek: {}".format(wynik[0]))
    print("Koniec: {}".format(wynik[1]))


print("4.1")
roznica(T)
print("\n4.2")
regularny(T)

 

0 głosów
odpowiedź 8 lutego 2021 przez KopfSzmercen Bywalec (2,870 p.)

Ja zrobiłem to w taki sposób:

def second(numbers):
    my_max = {
        "start": -1,
        "end": -1,
        "length": 0
    }
    i = 1
    while i < len(numbers) - 1:
        diff = abs(numbers[i] - numbers[i - 1])

        start = i - 1
        end = i + 1

        while end < len(numbers):
            if abs(numbers[end] - numbers[end - 1]) == diff:
                end += 1
            else:
                break

        if end - start > my_max["length"]:
            my_max["start"] = numbers[start]
            my_max["end"] = numbers[end - 1]
            my_max["length"] = end - start
        i = end

    return my_max

Może nie jest to najlepsze rozwiązanie (tym bardziej Pythonowe) jakie może być, ale wynik się zgadza więc może znajdziesz w moim rozwiązaniu jakiś trop który przyniesie Ci jakiś pomysł jak to rozwiązać.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 847 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 663 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2021 w C i C++ przez Pawolo122 Początkujący (330 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 737 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...