• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Query selector a jQuery

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
243 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2021 w JavaScript przez Maciek06 Użytkownik (680 p.)
Witam,

Jaka jest różnica pomiędzy $ w jQuery, a document.querySelector w czystym js?

A i czemu nie mogę zastąpić query selector za pomocą dolara, mimo iż mam wszystko podpięte jak należy?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 lutego 2021 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 7 lutego 2021 przez Maciek06
 
Najlepsza

$ zwraca obiekt jQuery, którego API jest opisane w dokumentacji. Nie dostajesz tutaj surowego elementu z DOM, stąd zwykła podmiana document.querySelector na $ nie zadziała – obiekt jQuery nie ma choćby addEventListener, a swój odpowiednik itd.

API jQuery pozwala m.in. na łańcuchowanie wywołań ($( 'selektor' ).on( 'click, clickHandler ).on( 'dblclick', dblClickHandler );), czego DOM nie zezwala. Ogólnie API jQuery jest IMO przyjemniejsze do pracy niż czystym DOM.

+1 głos
odpowiedź 7 lutego 2021 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Zwrotnie masz zupelnie inne obiekty, jquery zwraca swój obiekt gdzie z tego co pamiętam to masz np metode css()z a nie obiekt classList itp. Ale dokładnych różnic szukaj najlepiej w dokumentacji.
komentarz 7 lutego 2021 przez Maciek06 Użytkownik (680 p.)
const searchInput = $("input");
const li = [...$("ol li")];
const ul = $("ol");

A to jest prawidłowo napisane? Wiem że w sumie podstawy ale to pierwsza styczność z jQuery

komentarz 7 lutego 2021 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Zależy co chcesz osiagnac. Ale dla.mnie błędem jest.pobieranie referencji po znacznikach html, u mnie to nie przeszło by CR. Pytanie też zasadnicze co Ci daje jquery w danym projekcie, bo jak tylko do pobrania referencji to jaki to ma sens?
komentarz 7 lutego 2021 przez Maciek06 Użytkownik (680 p.)
Chciałem zobaczyć jak działa jQuery no i czy taki zmienienie querySelector na $ zadziała. Ale chodzi mi o to czy ten kod ma prawo działać czy nie? Bo mi nie działa
komentarz 7 lutego 2021 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ale co dokladnie nie dziala? Dolarek jako parametr przyjmuje stringa wiec jest ok, drugi przyklad tez chyba jest ok, chyba, ze obiekt zwracany przez dolarka nie jest iterable, tego nie.pamietam. a jaki masz błąd w konsoli?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 139 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2018 w JavaScript przez fyrr Użytkownik (910 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 419 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...