• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak polskich znaków - phpmyadmin

Object Storage Arubacloud
+1 głos
409 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2021 w SQL, bazy danych przez KaTaciX Nowicjusz (190 p.)

No witam, mam problem z kodem. Po przesłaniu danych do bazy danych, koduje na dziwne znaki...

W phpmyadmin mam ustawione utf8_polish_ci.

Przesyłam pod spodem kodzik PHP

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8">
        
    </head>
    <body>
        <?php

          if( isset($_POST["imie"])   ) {
              $imie = $_POST["imie"];
              $nazwisko = $_POST["nazwisko"];
              $klasa = $_POST["klasa"];
              $tresc = $_POST["tresc"];



          if( empty($imie) || empty($nazwisko) || empty($klasa) || empty($tresc) ) {
              echo "Wypełnij wszystkie pola";
          }else{


            $conn = new mysqli ("host", "login", "haslo", "nazwa_bazy");
         

            $odp = $conn->query("INSERT INTO walentynki(Imie, Nazwisko, Klasa, Tresc) VALUES ('$imie', '$nazwisko', '$klasa', '$tresc')");
           
           

            if($odp) {
                echo "Pomyślnie wysłano walentynkę do bazy danych! Wkrótce pojawi się u odbiorcy!";
            }else {
                echo "Nie udało przesłać się walentynki. Spróbuj ponownie później!";
            }



            }


            $conn->close();
          }

        ?>
        </body>

</html>

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 lutego 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
wybrane 7 lutego 2021 przez Arkadiusz Waluk
 
Najlepsza

Znany problem. Przed zadaniem właściwego zapytania do bazy daj:

$conn->query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci');

Oczywiście wszystkie kodowania masz ustawione prawidłowo: w pliku PHP, w tabeli i w polach tabeli.

komentarz 7 lutego 2021 przez KaTaciX Nowicjusz (190 p.)

czy tak to powinno wyglądać?

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8">
        
    </head>
    <body>
        <?php

          if( isset($_POST["imie"])   ) {
              $imie = $_POST["imie"];
              $nazwisko = $_POST["nazwisko"];
              $klasa = $_POST["klasa"];
              $tresc = $_POST["tresc"];



          if( empty($imie) || empty($nazwisko) || empty($klasa) || empty($tresc) ) {
              echo "Wypełnij wszystkie pola";
          }else{


            $conn = new mysqli ("host", "login", "haslo", "nazwa_bazy");
            
            $conn->query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci');
            
            $odp = $conn->query("INSERT INTO walentynki(Imie, Nazwisko, Klasa, Tresc) VALUES ('$imie', '$nazwisko', '$klasa', '$tresc')");
           
           

            if($odp) {
                echo "Pomyślnie wysłano walentynkę do bazy danych! Wkrótce pojawi się u odbiorcy!";
            }else {
                echo "Nie udało przesłać się walentynki. Spróbuj ponownie później!";
            }



            }


            $conn->close();
          }

 

komentarz 7 lutego 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Tak, sprawdź, czy działa.
komentarz 7 lutego 2021 przez KaTaciX Nowicjusz (190 p.)

Parse error: syntax error, unexpected 'INSERT' (T_STRING), expecting ')' in

komentarz 7 lutego 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)

Brak cudzysłowu zamykającego :

$conn->query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");

 

komentarz 7 lutego 2021 przez KaTaciX Nowicjusz (190 p.)
Dziękuję, wszystko już działa :)
0 głosów
odpowiedź 7 lutego 2021 przez RADOSLAW_97 Nowicjusz (200 p.)

Hej. U mnie działa ustawienie w bazie danych kodowania:

utf8mb4_polish_ci
komentarz 7 lutego 2021 przez KaTaciX Nowicjusz (190 p.)
niestety, to nie pomogło:( może trzeba coś zmienić w kodzie?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,046 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2017 w SQL, bazy danych przez qwerty723446 Obywatel (1,750 p.)
+2 głosów
4 odpowiedzi 6,276 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2016 w SQL, bazy danych przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 381 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez jakubjordanek Obywatel (1,320 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...