• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Div zakończony falbanką

Object Storage Arubacloud
+1 głos
172 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2021 w HTML i CSS przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)

Witam. Chciałbym uzyskać efekt diva w jakimś kolorze, który na granicy z kolejnym divem zakończony jest czymś w rodzaju falbanki. Podobny efekt wielokrotnie występuje na tej stronie. Możliwe jest osiągnięcie tego bez używania obrazków? 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 lutego 2021 przez VBService Ekspert (253,280 p.)
wybrane 5 lutego 2021 przez KumberTwo
 
Najlepsza

Make some waves!  (svg - html) wink

<svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 1440 320"><path fill="#5000ca" fill-opacity="1" d="M0,160L7.7,181.3C15.5,203,31,245,46,218.7C61.9,192,77,96,93,80C108.4,64,124,128,139,144C154.8,160,170,128,186,117.3C201.3,107,217,117,232,122.7C247.7,128,263,128,279,144C294.2,160,310,192,325,202.7C340.6,213,356,203,372,176C387.1,149,403,107,418,106.7C433.5,107,449,149,465,165.3C480,181,495,171,511,181.3C526.5,192,542,224,557,229.3C572.9,235,588,213,604,176C619.4,139,635,85,650,80C665.8,75,681,117,697,117.3C712.3,117,728,75,743,74.7C758.7,75,774,117,790,117.3C805.2,117,821,75,836,85.3C851.6,96,867,160,883,160C898.1,160,914,96,929,96C944.5,96,960,160,975,202.7C991,245,1006,267,1022,266.7C1037.4,267,1053,245,1068,224C1083.9,203,1099,181,1115,160C1130.3,139,1146,117,1161,144C1176.8,171,1192,245,1208,277.3C1223.2,309,1239,299,1254,266.7C1269.7,235,1285,181,1301,181.3C1316.1,181,1332,235,1347,213.3C1362.6,192,1378,96,1394,85.3C1409,75,1425,149,1432,186.7L1440,224L1440,320L1432.3,320C1424.5,320,1409,320,1394,320C1378.1,320,1363,320,1347,320C1331.6,320,1316,320,1301,320C1285.2,320,1270,320,1254,320C1238.7,320,1223,320,1208,320C1192.3,320,1177,320,1161,320C1145.8,320,1130,320,1115,320C1099.4,320,1084,320,1068,320C1052.9,320,1037,320,1022,320C1006.5,320,991,320,975,320C960,320,945,320,929,320C913.5,320,898,320,883,320C867.1,320,852,320,836,320C820.6,320,805,320,790,320C774.2,320,759,320,743,320C727.7,320,712,320,697,320C681.3,320,666,320,650,320C634.8,320,619,320,604,320C588.4,320,573,320,557,320C541.9,320,526,320,511,320C495.5,320,480,320,465,320C449,320,434,320,418,320C402.6,320,387,320,372,320C356.1,320,341,320,325,320C309.7,320,294,320,279,320C263.2,320,248,320,232,320C216.8,320,201,320,186,320C170.3,320,155,320,139,320C123.9,320,108,320,93,320C77.4,320,62,320,46,320C31,320,15,320,8,320L0,320Z"></path></svg>

 

P.S.  A Trick That Makes Drawing SVG Lines Way Easier

1
komentarz 5 lutego 2021 przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)
Dzięki za odpowiedź
2
komentarz 5 lutego 2021 przez niezalogowany

@VBService,
Super smileyyes

+1 głos
odpowiedź 4 lutego 2021 przez par4agon Początkujący (430 p.)

Witam, oczywiście, że tak. Na szybko

<div class="wavy-line small"></div>
<div class="wavy-line big"></div>
<div class="wavy-line medium"></div>
@mixin make-wavy-line($size, $thickness, $color) {
    $spacing: $size / 1.41421;
    $color-begin: $spacing - $thickness / 2;
    $color-end: $spacing + $thickness / 2;
    
    height: $size;
    background:
        linear-gradient(45deg,
            transparent $color-begin,
            $color $color-begin,
            $color $color-end,
            transparent $color-end
        ),
        linear-gradient(135deg,
            transparent $color-begin,
            $color $color-begin,
            $color $color-end,
            transparent $color-end
        ) $size 0;
    background-size: $size * 2 $size;
}

.small {
    @include make-wavy-line(10px, 1px, #F89406);
}

.big {
    @include make-wavy-line(50px, 20px, #E4F1FE);
}

.medium {
    @include make-wavy-line(30px, 5px, #F62459);
}

body {
    background: #22313F;
}

.wavy-line {
    margin: 70px 0;
}

 

1
komentarz 5 lutego 2021 przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)

Dzięki za odpowiedź wink

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 79 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 309 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2022 w HTML i CSS przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 569 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2022 w HTML i CSS przez Pika Nowicjusz (130 p.)

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,604 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...