• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka Java, gdzie?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
205 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2021 w Java przez Mateusz Kozak Nowicjusz (120 p.)
Witam,

W moim życiu liznąłem lua, php,mysql (ogarniam dość dobrze),html, zabawe z linuxem, c++ (bardzo słabo). Mam 22 lata i chce się ukierunkować w konkretnej rzeczy a mianowicie java.

 

Od czego polecacie zacząć? Kurs na YouTube? Jakiś bootcamp(niestety są bardzo drogie)? Książka? A może jeszcze coś?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 lutego 2021 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Polecam zacząć od wybrania projektu, który chciałbyś stworzyć przy użyciu Java. Tak, można się nauczyć Java na sucho przerabiając kursy, natomiast jest to moim zdaniem mało wydajne i paradoksalnie trudniejsze.
0 głosów
odpowiedź 3 lutego 2021 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)

Od podstaw, ksiązki, realizacji projektów podstawowych, a potem poznania frameworków.
Masz np. polecane książki w sekcji tutaj na forum .
https://forum.pasja-informatyki.pl/ksiazki-informatyczne-warte-uwagi
Od siebie polecić moge
https://helion.pl/ksiazki/java-kompendium-programisty-wydanie-x-herbert-schildt,javk10.htm#format/e

oraz https://helion.pl/ksiazki/java-techniki-zaawansowane-wydanie-xi-cay-s-horstmann,jatz11.htm#format/d

Na youtube znajdź sobie jakiś tutorial "podstaw-javy"  nie powiem Ci który bo jest wiele dobrych, musi znaleźć ten który do Ciebie trafia, mam na myśli autor, zarówno jest zrozumiały i to co przekazuje jest dla Ciebie przejrzyste.
Nie znam dobrych POLSKICH i takowych raczej nie polecam, polecam za to uczyć się od razu angielskich bo to też język programisty jest i jest on niezbędnych

Ps: jeśli massz 22 lata, to szacun skoro w tak młodym wieku ogarniasz takie kobyły dosyć dobrze 


lua, php,mysql (ogarniam dość dobrze)

 bo ja generalnie powiedzmy siedze w Javie 7 lat, z czego 3 ponad w biznesie a programowanie 10 lat, i nie powiem że znam BARDZO DOBRZE JAVE. ^^ także ten powodzenia, a np. PHP po 2 latach to uznaje na poziomie przeciętnym także  teżbym uważał na stwierdzenie "DOŚĆ dobrze", bo  jeśli by tak było, to raczej chyba byś nie pytał... o JAVE jak zacząć, tylko wiedział skąd i co i jak się uczyć bo ... to też jest język jak PHP i każdy inny. więc wiesz na czym to polega 

komentarz 3 lutego 2021 przez Mateusz Kozak Nowicjusz (120 p.)
chodziło o mysql ze ogarniam dobrze w sumie lua też :> php tak przeciętnie że coś tam dam rade napisać.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 296 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2020 w Java przez NieMamPomyslu Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 473 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Zbikson Nowicjusz (240 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...