• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przyjazne adresy nie działają

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
676 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez Tom::catch_Jerry(); Użytkownik (950 p.)

Witam!

Postanowiłem zrobić w swojej stronie internetowej przyjazne adresy. W tym celu:

1.Włączyłem usługi Apache i MySQL na serwerze lokalnym,

2.Przeniosłem folder projektu do folderu htdocs,

3.Skopiowałem plik .htaccess z paczki pobranej z bloga mirosławzelent.pl  do folderu projektu.

4. W pliku .htaccess zmieniłem odpowiednie aliasy.

5.Dokonałem podmiany w odpowiednich atrybutach href, czyli np. zamiast href="Leonhard_Euler.html"

zrobiłem href="Leonhard-Euler".

Gdy jednak uruchamiam stronę w przeglądarce i chcę przejść do podstrony wyskakuje błąd:

Komputer nie może odnaleźć tego pliku, ale dlaczego tu nie nastąpiło przekierowanie do pliku Leonhard_Euler.html na podstawie odpowiedniego aliasu z pliku .htaccess?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2015 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
%20 w adresie to spacja... Zamień to na podłogę.
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
No bo próbujesz wejść przez plik - file:// i tak dalej...

A przecież fizycznie takich plików nie ma a dopiero nazwy te są tłumaczone najprościej mówiąc przez serwer. Wejdź więc przez serwer czyli przez adres localhost i dalej ścieżka do tego pliku według przepisywania i wtedy dopiero powinno działać.
komentarz 21 sierpnia 2015 przez Tom::catch_Jerry(); Użytkownik (950 p.)
Wejście przez serwer działa, ale chciałbym żeby po kliknięciu w odpowiedni link przeniesiono mnie do odpowiedniej podstrony. Podstrony, która na dodatek ma przyjazny adres. I to właśnie nie działa :(.
komentarz 21 sierpnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Jeśli masz prawidłowe linki to musi działać oczywiście przy wchodzeniu przez sewer ;)

Jeśli po kliknięciu na link masz taki komunikat jak na stronie to albo masz podane całe złe ścieżki w linkach na stronie albo wchodzisz normalnie przez plik a nie przez serwer - nie widzę innej opcji aby od tak samo następowało przekierowanie do jakiegoś pliku. Dla pewności możesz jeszcze jak było już wspomniane usunąć tą spację w nazwię folderu.
komentarz 21 sierpnia 2015 przez Tom::catch_Jerry(); Użytkownik (950 p.)
Ok, zrozumiałem swój błąd :)  :

zamiast wejść na localhost/znani_matematycy/ i stamtąd na podstronę, standardowo otworzyłem plik index.html klikając dwukrotnie. Ja niemądry :)
komentarz 21 sierpnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
To właśnie próbowałem powiedzieć od samego początku ale cieszę się, że zrozumiałeś ;)

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 1,066 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 130 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 346 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez chomek Gaduła (4,500 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...