• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Budowa serwisu z php

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
675 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2021 w PHP przez pionk18 Obywatel (1,590 p.)
Witam, zbudować serwis internetowy dla sklepu od podstaw (będzie on dość spory). Moje pytanie dot. jak zrobić to prawidłowo? Na początku robiłem dla każdej podstrony plik PHP do jej obsługi, ale kiedy patrzałem na YT na różne konferencje z używania PHP to zawsze była tworzona klasa serwisu. Nie rozumiem po części dla czego. Mam nadzieję że ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić to poprawnie i wysłać jakieś linki do artykułów czy książek na ten temat. Pozdrawiam
3
komentarz 30 stycznia 2021 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Jak to cos bardziej rozbudowanego to poszedlbym w mvc, i moze warto wziąć framework, np symfony, laravel itp, nie wiem co tam jest polecane w swieciw php.

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2021 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)

Ogólnie to odradzam brania się za tworzenie sklepów internetowych jeśli jesteś na samym początku drogi z danym językiem. Proponowałbym użycie czegoś co już zostało przetestowane (np. Magento lub OpenCart).

Pisząc stronę typu sklep internetowy powinieneś znać coś więcej niż podstawy języka. przykładowo ogarniać zabezpieczenia i dobre praktyki przetwarzania danych, współpraca z zewnętrznymi bibliotekami, routing, zarządzanie bazami danych. Przydałby Ci się do tego jakiś framework, żeby usunąć z barków trochę pracy (Laravel lub Symfony). Powinieneś testować kod więc wiedzę o phpunit też by pasowało mieć. Pisanie swojego kodu sklepu jest wymagające i trzeba na każdym kroku brać pod uwagę bezpieczeństwo danych oraz RODO.

Klasa o którą się pytasz to zapewne routing lub jakiś model mvc lub inny service container.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 229 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 696 wizyt
pytanie zadane 14 października 2019 w Inne języki przez ziomek7 Obywatel (1,060 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 334 wizyt

93,164 zapytań

142,175 odpowiedzi

321,925 komentarzy

62,491 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 453p. - Marcin Putra
  2. 453p. - dia-Chann
  3. 447p. - Łukasz Piwowar
  4. 443p. - CC PL
  5. 431p. - Łukasz Eckert
  6. 428p. - rafalszastok
  7. 423p. - Michal Drewniak
  8. 423p. - Adrian Wieprzkowicz
  9. 418p. - rucin93
  10. 415p. - Mikbac
  11. 410p. - Piotr Aleksandrowicz
  12. 408p. - ksalekk
  13. 402p. - Mariusz Fornal
  14. 401p. - Dawid128
  15. 392p. - ikarek-one
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...