• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

arkusz kalkulacyjny

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
397 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2021 w Inne języki przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)

jak to zrobić żeby napisać że jak C3 jest mniejsze od 10 to C3 * 0, jak jest większe od 10 a mniejsze od 20 to 5% z C3? cały czas wyskakuje mi błąd

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 28 stycznia 2021 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
wybrane 28 stycznia 2021 przez koleś34
 
Najlepsza
=JEŻELI(C3<10;0;JEŻELI(ORAZ(C3>10;C3<20);C3*0,05;"Error"))

Mam nadzieję, że zadziała ;)

komentarz 28 stycznia 2021 przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
dzięki o to mi chodziło wszystko działa
komentarz 28 stycznia 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

@_Pita_, @koleś34 wink w niektórych arkuszach zadziała ten (chodzi o ";" i 0.05)

=JEŻELI(C3<10,0,JEŻELI(ORAZ(C3>10,C3<20),C3*0.05,"20+"))

komentarz 28 stycznia 2021 przez PrzemekM Obywatel (1,680 p.)

@_Pita_, nie trzeba komplikować formuły przez oraz. Wystarczą same funkcje jeżeli:

=JEŻELI(C3<10;0;JEŻELI(C3<20;C3*0,05;"Error"))

Na dodatek w twoim przykładzie może być problem jeśli C3 będzie równe 10, zabrakło >=10

komentarz 28 stycznia 2021 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
Wydaje mi się, że podana przez Ciebie formuła zwróci 5% z liczby np. dla 36, ponieważ nie dałeś górnej granicy, autor chciał, żeby pojawiało się to tylko dla liczb mniejszych od 20 co uzyskujemy moim sposobem, natomiast z tego co widzę, Twoim już nie...
1
komentarz 28 stycznia 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 28 stycznia 2021 przez VBService

Na dodatek w twoim przykładzie może być problem jeśli C3 będzie równe 10, zabrakło >=10

@PrzemekM, w pewnym sensie masz rację, ale autor pytania nie wspomina

o sytuacji gdy jest równe 10. wink, ale Twój zapis eliminuje ten "błąd" przy okazji wink

=JEŻELI(C3<10;0;JEŻELI(C3<20;C3*0,05;"Error"))
1
komentarz 28 stycznia 2021 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
Dokładnie!
Dodam jeszcze, że nie koniecznie jest to błąd, a najpewniej celowe działanie osoby, która zadała zadanie
+1 głos
odpowiedź 28 stycznia 2021 przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)
10<c3<20 to raczej and(10<c3;c3<20 ) coś w tym stylu
komentarz 28 stycznia 2021 przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
nie działa

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 158 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 312 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2017 w Inne języki przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 143 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez bysik Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...