• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie gry 2D

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
226 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2021 w Java przez Phansi Nowicjusz (150 p.)
Witam od bardzo dawna chciałem stworzyć grę 2D, lecz jestem w tym temacie totalnie łysy.
Głównie chciałbym poznać jakieś programy w którym wy tworzycie gry i ewentualnie jakieś poradniki do nich.

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 stycznia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,930 p.)
Do gier masz na pewno 2 drogi

1: silnik graficzny

2: biblioteka graficzna

Do jakiś małych gierek wystarczą biblioteki ale do średnich i dużych lepiej jest w silniku.

kolejny czynnik to język w którym piszesz. Biblioteki są często dostępne pod wiele języków a zwykle silnik tylko do jednego max 2.

Przykłady bibliotek to np. SFML, Allegro OpenGL

A silniki to np. Unity(do C#), Godot Engine(do C# między innymi), Unreal Engine (do C++) JMonkeyEngine (do Javy), Cocos Creator (do JS).

A poradniki to najlepiej ich dokumentacje
+1 głos
odpowiedź 26 stycznia 2021 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Po pierwsze jaką grę chciałbyś stworzyć, na jaką platformę ?

Po drugie czy chciałbyś pracować w gamedev czy porostu stworzyć grę. Jeśli chciałbyś pracować to polecam ci zacząć się uczyć któregoś z popularnych silników takich jak Unity czy Unreal Engine. Jeśli zaś chciałbyś się dowiedzieć jak to wszystko działa od środka, bawić się kodem to polecam bibliotekę graficzną taką jak LIBGdx dla Javy, SFML czy SDL dla C++ czy Pygame dla Pythona.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 310 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2021 w JavaScript przez DzikieHarce Użytkownik (690 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 627 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2019 w Nasze poradniki przez htfhere Nowicjusz (130 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 379 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...