• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP - kiedy wyciągać dane z bazy

0 głosów
203 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2021 w PHP przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
Cześć!
Od dłuższego czasu hobbystycznie uczę się pisania aplikacji w PHP przy pomocy bibliotek, np. PDO. Dla fun'u zacząłem bawić się w pisanie od zera na bootstrapie własnego sklepu internetowego i dążę do stworzenia pełnoprawnego (jak na podstawowy użytek) CMS'a, który być może przyda mi się kiedyś we własnym biznesie.
Nadszedł moment projektowania zakładek w panelu klienta; dane do wysyłki, zrealizowane zamówienia, itp.
W kursach p. Mirosława wszelkie potrzebne później w aplikacji dane były wyciągane od razu przy poprawnym zalogowaniu się do serwisu (w tym samym pliku co skrypt logowania) i przekazywane na cały portal przy pomocy zmiennych sesyjnych. W praktyce można jednak wyciągnąć na tym etapie np. tylko ID
użytkownika, i wykorzystać to id przy późniejszych zapytaniach do bazy, na poszczególnych podstronach.
Która metoda działania jest 'zgodna ze sztuką'?
Logika podpowiada mi, że im mniej połączeń z bazą tym wydajniej i bezpieczniej, więc lepiej wyciągnać wszystko od razu przy zalogowaniu. Czy myślę dobrze?
1
komentarz 25 stycznia 2021 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

Czy myślę dobrze?

Teoretycznie tak, ale w praktyce najlepiej to rozbić na kilka zapytań. Tak jak się to robi w WebAPI. Np

GET: strona.pl/User/Id-pobiera id aktualnie zalogowanego użytkownika albo:

GET: strona.pl/Orders-pobiera zamówienia itp. Przy częstym pobieraniu danych wartości najlepiej zastosować cachowanie z krótkim terminem ważności, albo z tokenem anulującym 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+11 głosów
1 odpowiedź 3,973 wizyt
+1 głos
7 odpowiedzi 1,051 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2015 w Offtop przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 220 wizyt

93,731 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...