Cześć,
Robię pewną stronę, na której jest formularz wysyłający emalia i szukam biblioteki, która umożliwiła by mi formatowanie danych przesłanych z tego formularza jeśli np. ktoś do formularza wpisał by kod HTML lub JavaScript. Walidacje tego formularza już zrobiłem w ten sposób:
exports.validate = [
check('name').trim().isString().isLength({ min: 1 }).withMessage('*To pole musi zostać wypełnione!'),
check('email').trim().isString().isLength({ min: 1 }).withMessage('*To pole musi zostać wypełnione!').isEmail().withMessage('Zawartość tego pola nie jest email-em'),
check('subject').trim().isString(),
check('message').isString(),
];
i wiem, że mógłbym tutaj użyć funkcji `.matches()` i w nawiasach dać odpowiedni obiekt Regex, ale niestety nie znam, aż tak dobrze regular expression i nie wiem za bardzo jak mógłbym taki regular expression napisać. W takim razie czy jest jakaś biblioteka do NodeJs, która dała by mi możliwość formatowania danych przesyłanych z tego formularza w taki sposób, żeby jeśli np. ktoś wprowadzi kod HTML do formularza to żeby funkcja z tej biblioteki usuwała np. tagi HTML albo coś w tym stylu, czyli po prostu zmieniała ten kod na zwykły tekst i potrzebował bym coś podobnego, gdyby ktoś wprowadził kod JavaScript do formularza i taka funkcja zmieniała bym ten kod w zwykły tekst. Jesli jednak nie ma takiej biblioteki, to prosił bym o podanie dwóch obiektów regular expression, które dały by mi możliwość sprawdzenia czy do formularza został wprowadzony kod HTML lub JavaScript.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.