• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

grupowanie wektorów

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
108 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2021 w C i C++ przez hicodyn Początkujący (420 p.)

Napisałam funkcję, która licząc odległość każdego wektora z vectorPunktow do kazdego centroidu z vectorCentroidow powinna przyporzadkowac mu odpowiedni numer klastra. Wszystko się kompiluje, tylko wyniki się nie zgadzają. Czy widzi ktoś tutaj jakiś błąd?

std::vector<punkt> przypisywanieDoKlastrow(std::vector<punkt> vectorCentroidow, std::vector<punkt> vectorPunktow, daneWejsciowe przelaczniki)
{
    std::vector<punkt> vectorPkt = vectorPunktow;
    double odleglosc1 = 0, odleglosc2 = 0;
    for (int i = 0; i< vectorPunktow.size(); i++)
    {
        for (int j = 0; j < vectorCentroidow.size(); j++)
        {
            for (int k = 0; k < przelaczniki.d; k++)
            {
                odleglosc2 += (vectorPunktow[i].wspolrzedne[k] - vectorCentroidow[j].wspolrzedne[k])*(vectorPunktow[i].wspolrzedne[k] - vectorCentroidow[j].wspolrzedne[k]);
            }
            if (odleglosc2 > odleglosc1)
            {
                vectorPkt[i].nrKlastra = j + 1;
            }
            odleglosc1 = odleglosc2;
        }
    }

    return vectorPkt;
}

 

komentarz 26 stycznia 2021 przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)
Ten kod wydaje mi się błędny koncepcyjnie. Wygląda trochę jak problem XY. Opowiedz o całym zamyśle, kontekście i pokaż resztę kodu. Poza tym, tak jak napisał TOM_CPP, podaj przykłady błędnych i oczekiwanych wyników dla konkretynych danych.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 25 stycznia 2021 przez TOM_CPP Pasjonat (22,640 p.)

Czy widzi ktoś tutaj jakiś błąd?

Bez całości kodu trudno jest cokolwiek sensownego odpowiedzieć. Czym jest nrKlastra, wspolrzedneprzelaczniki itd. W jaki sposób wyniki się nie zgadzają? Podaj przykład.

 

Przesyłaj obiekty typu std::vector przez referencję. Teraz za każdym wywołanie funkcji przypisywanieDoKlastrow każdy z wektorów jest kopiowany, co w przypadku dużych obiektów jest bardzo czasochłonne.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 226 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2022 w SQL, bazy danych przez Sebastian Szyja Bywalec (2,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 120 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2021 w SQL, bazy danych przez yapyap Obywatel (1,730 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 331 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2019 w SQL, bazy danych przez Mavannkas Bywalec (2,290 p.)

92,452 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,074 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...