• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"Metody szyfrowania" a "Systemy szyfrowania" - definicje

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
253 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez Armando Obywatel (1,870 p.)
edycja 24 stycznia 2021 przez Armando

Cześć Wam!

Właśnie kończę pisać swoją pracę inżynierską z tematyki bezpieczeństwa informacji i brakuje mi definicji wymienionych w tytule. Nie jestem pewien, czy metody i systemy szyfrowania można traktować jako synonimy ogólnego podziału algorytmów symetrycznych oraz asymetrycznych. Różne źródła wskazują inną postać rzeczy.

W Encyklopedii Zarządzania [https://mfiles.pl/pl/index.php/Szyfrowanie] widnieje definicja metod szyfrowania jako właśnie algorytmów symetrycznych oraz asymetrycznych.

W tym źródle (niesprecyzowanym) [http://informatyka.2ap.pl/ftp/pobierz/informatyka/Szyfrowanie%20informacji.pdf] tak samo definiowane są systemy szyfrowania.

W jeszcze innym źródle [https://bezkomputera.wmi.amu.edu.pl/ppi/chapters/coding-encryption.html] systemy szyfrowania są opisywane jako algorytmy szyfrowania oraz deszyfrowania należące do jednego generalnego algorytmu, np. AES.

Co Wy o tym sądzicie i jak byście zdefiniowali wymienione pojęcia oraz wskazali różnice między nimi? A może uznajecie je za synonimy?

Za wszelkie odpowiedzi wielce dziękuję, a jeśli ktoś ma jakieś źródła, które definiują podane pojęcia to będę bardzo wdzięczny!

Pozdrawiam serdecznie!

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)
wybrane 24 stycznia 2021 przez Armando

Najlepsza
Tzn ja bym to widział tak, że system- odpowiada za działanie szyfrowanie... np system może zawierać wiele metod szyfrujących i szyfrować dane na zasadzie wejscia danych i wyjscia + zastosowanie odpowiedniego szyfru, natomiast metoda szyfrowania to konkretna "implementacja" konkretny sposób abstrakcji który te dane szyfruje, np jakiś schemat.
[ funkcja, procedura, skrypt], natomiast też sam system będzie np zbiorem tego, lub  dawał nam możliwość zarówno do funkcji jak i procedur szyfrujacych . Tak to widze i tak mnie uczono
komentarz 24 stycznia 2021 przez Armando Obywatel (1,870 p.)
Czyli definiując pojęcia, brzmiałyby one następująco:

"Metoda szyfrowania jest implementacją algorytmu kryptograficznego obejmującego operacje szyfrowania oraz deszyfrowania danych wedle konkretnego schematu."
(Każdy algorytm kryptograficzny jak np. RSA lub AES to osobne metody szyfrowania.)

"System szyfrowania to system nadrzędny odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie wybranych metod szyfrowania."
(Fragment aplikacji wykorzystujący algorytmy RSA i AES w celu zabezpieczenia danych to system szyfrowania.)

Dobrze zrozumiałem co miałeś na myśli?
komentarz 25 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)

"System szyfrowania to system nadrzędny odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie ...

odpowiadający i dostarczający odpowiednią specyfikacje dla działania i funkcjonowania wybranych metod szyfrowania. Jest to Fragment aplikacji, który  przy zdefyniowanych algorytmach ..., wykorzystuje ich działanie w celu zabezpieczenia danych, umożliwiając manipulacje zarówno szyfrowaniem jak i deszyfrowaniem. 

Coś takiego dodałbym ubierając w twoje słowa,  bo też cięzko mi to stylistycznie czy formalnie wyrazić, ale myśle, że wiesz co mam na myśli  

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 284 wizyt
pytanie zadane 8 października 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kukwiak Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 6,952 wizyt

93,337 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,423 komentarzy

62,676 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...