• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Serwis typu facebook/tinder na pracę dyplomową

Cloud VPS
0 głosów
353 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2021 w Java przez Comparion Obywatel (1,810 p.)
Siema wszystkim, chciałbym  się dopytać jakich użyć technologii do stworzenia takiego serwisu i jakich najlepiej?? Najprawdopodobniej chciałbym napisać to w Javie.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
Oo stary jak napiszesz taki serwis na prace dyplomową i bedzie on funkcjonalny w javie wraz z UI :D to nie wiem jak dużo czasu estymujesz, ale rozumiem że pracę masz :D za rok jak nie więcej?
Jak nie wiesz nawet jakie technologie, to jak chcesz to napisac nie znajac tych technologii ? ( mam na mysli - tego, ze nie potrafisz ich uzywać, nie wiesz co oferuja i jak działaja )
komentarz 24 stycznia 2021 przez Comparion Obywatel (1,810 p.)
Czyli to jest aż tak bardzo skomplikowane haha? Tak mam jeszcze cały rok. Bawiłem się Web Api w C#, było to dość skomplikowane ale jakoś szło, używaliśmy wzorca MVC, ostatecznie udało się uzyskać pobieranie, wstawianie u usuwanie danych do bazy. Myślałem że uzyskanie czegoś takiego to już połowa roboty na backendzie xD coś tam bym się doszkolił  z jakiś poradników z neta, ale skoro mówisz ze to tyle roboty to muszę się poważnie nad tym zastanowić :D
komentarz 24 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

żywaliśmy wzorca MVC, ostatecznie udało się uzyskać pobieranie, wstawianie u usuwanie danych do bazy. 

to się endpointy stawia w 7 dni nawet, a to  jest raptem małe 10 % może wszystkiego ? Zrozum, że to jest postawienie sesji dla użytkownika, autoryzacji dostępu, możliwości, wykrywania problemów, schematu bazy ... :D zastanów się najpierw jaką masz wiedzę, bo "coś Ci dzowni, ale nie w tym kośćiele" wzorzec MVC to też tylko wzorzec takiego można użyc nawet nie w programowaniu  

Też nie piszę tego, żeby CIę przestraszyć czy zarzucić coś ... ale po prostu moze sie okazac ze obudzisz sie nagle z reka w nocniku bo bedzie to zbyt trudne, a czas stracisz 

Wszystko to o czym piszesz to na pewno przerabiałem, mniej czy bardziej na studiach, tylko trochę wiedza zakurzona xD  Jeżeli doświadczony w pisaniu takich serwisów, to napisz mi jakich technologii się używa, jaka baza, frameworki itp. ja sobie przejże informacje na taki temat, przemyślę jeszcze sprawę dokładnie i podejmę jakaś decyzję, najwyżej będę szukał dalej pomysłu :P
2
komentarz 24 stycznia 2021 przez Comandeer Guru (607,100 p.)
Ej, ale to nie jest aż takie trudne. Do większości tych rzeczy są gotowe rozwiązania (zwłaszcza autoryzacji użytkowników), a spora część reszty to CRUD (do czego AFAIK istnieją generatory, automatyzujące sporą część pracy). W rok można spokojnie ogarnąć działający portal społecznościowy.

W FB problemem jest tak naprawdę skala, a nie sam produkt.

@Wiciorny, nie no oczywiście, każdy ma swoje zdanie, w pewien sposób też rację też masz z tym że nie ma co brać sobie jakiegoś mega ambitnego projektu i sobie z nim nie poradzić

1
komentarz 24 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

@Comandeer, tylko że  jesli jest na NORMALNEJ uczelni akademickiej, to nie może stosowac gotowych rozwiązań, zwykle ja pamiętam tak było na inżynierce AGH, że  aplikacja jesli miała powstać to w całości przez Ciebie, oczywiście frameworki, gotowe UI można było  korzystać, ale np autoryzacje, obsługi błędów, czy serwisową wastrwe niestety wszystko trzeba było pokryć samemu,  nawet wiem że problem był zeby korzystac z OPEN API, tylko trzeba było stworzyc własną baze, nawet z UML :) i opisem projekcji 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 652 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2017 w Sprzęt komputerowy przez KPJ Użytkownik (950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 215 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez theemperor Użytkownik (710 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 309 wizyt

93,485 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,765 komentarzy

62,898 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...