• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# DbContext - wstrzykiwać czy używać Dispose?

0 głosów
45 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2021 w C# przez dawid2002 Mądrala (5,140 p.)
edycja 24 stycznia 2021 przez dawid2002
Witam wszystkich!

Zastanawiam się nad jedną rzeczą, mianowicie w jaki sposób zapewnić sobie dostęp do DbContext (a w zasadzie do klasy, która dziedziczy po tej klasie)? Czy używać wstrzykiwania np: za pomocą wzorca repozytorium czy tam gdzie po prostu potrzeba tej klasy, tworzyć lokalnie i usuwać za pomocą Dispose()? Gdzieś na innym forum czytałem, że lepiej wstrzykiwać, bo nie trzeba za każdym razem tworzyć na nowo obiektu. A z kolei na stacku widziałem, że ktoś napisałem, że lepiej tworzyć lokalnie, bo gdy jeden obiekt DbContext działa w zakresie całej aplikacji to mogą być jakieś problemy.

Z góry dziękuje za pomoc!!!

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 63 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 65 wizyt

86,448 zapytań

135,207 odpowiedzi

300,348 komentarzy

57,196 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...