• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Scrollowanie strony horyzontalnie od pewnego punktu

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+2 głosów
540 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2021 w HTML i CSS przez KamQiX Dyskutant (9,090 p.)

Cześć.

Nie jestem specjalistą od tworzenia stron internetowych, ale podstawy (podstaw) HTML, CSS i JS (jQuery?) powiedzmy, że znam. Chciałbym stworzyć stronę internetową według poniższego szablonu.

Mam nadzieję, że po tym schemacie widać o co mi chodzi, ale na wszelki wypadek wytłumaczę.

Każda z trzech sekcji ma mieć docelowo 100vh. Po dojechaniu scrollem myszy do końca sekcji 2 chciałbym, żeby scroll działał w taki sposób, by przewijał stronę horyzontalnie. Po dojechaniu do ostatniej części sekcji nr 2, chciałbym, żeby scroll znów działał wertykalnie i przewinął stronę w dół do sekcji Contact.

Proszę Was o jakieś podpowiedzi jak najoptymalniej (najlżej i najwygodniej dla użytkownika) zrealizować takie działanie strony. No i ważne, żeby użytkownik nie zobaczył pustych fragmentów (tych na prawo od sekcji Header i Contact) - nawet przy oddalaniu widoku strony.

Pozdrawiam smiley

4
komentarz 21 stycznia 2021 przez pablop76 VIP (123,640 p.)
Robiłem coś takiego kiedyś, bo grafik właśnie tak chciał, ale potem po przetestowaniu przez kilka osób okazało się , że z perspektywy ux jest to nieintuicyjne i projekt został zmieniony.
komentarz 21 stycznia 2021 przez KamQiX Dyskutant (9,090 p.)

Dziękuję za odpowiedź! Mam podobne zdanie, ale mój pomysł na budowę strony jest nieco bardziej rozbudowany. Uprościłem jednak wszystko na potrzeby posta na forum, żeby niepotrzebnie nie mieszać smiley

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2021 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)
wybrane 22 stycznia 2021 przez KamQiX

Najlepsza

z tego co zrozumiałem to typowy skrypt prezentacji (coś jak powerpoint)

https://marcolago.github.io/flowtime.js

https://revealjs.com/vertical-slides/

nie polecam tego używać do wszelakich stron ze względu na dostępność (a11y)

jeśli już masz tego użyć, to tylko żeby zrobić prezentację na zajęcia etc jeśli nie jest to potrzebne ze względów projektowych, to zrób po prostu scroller w dół bez "wygibasów"

ogólnie slidery wszelkiego typu są złą praktyką jeśli chodzi o strony internetowe :P

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 738 wizyt
pytanie zadane 28 października 2018 w HTML i CSS przez htkuba Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,572 wizyt
pytanie zadane 8 września 2015 w HTML i CSS przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,252 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez darkopl Nowicjusz (120 p.)

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...