• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zdawać informatykę rozszerzoną czy nie?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
322 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Niepokonana7999 Bywalec (2,270 p.)
Dobry wieczór

Proszę o odpowiedź. Mam dylemat. Lubię informatykę, ale do rekrutacji potrzebna jest mi fizyka. Oba te przedmioty są wymagające i ciężko zorganizować to tak, bym przykładała dużą wagę do ich obu. W dodatku mój pan od informatyki mnie nie lubi i jest dla mnie niespoko. Kiedyś się cieszyłam na lekcje informatyki, ale teraz się stresuję.

Także się zastanawiam, czy wykreślić informatykę z deklaracji maturalnej. Na pewno dużą zaletą byłby spokój i czas na naukę fizyki. Jednak zastanawiam się, jakie miałoby to negatywne konsekwencje. Czy są jakieś zalety zdawania informatyki rozszerzonej na maturze, czy nie?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 stycznia 2021 przez niezalogowany
wybrane 25 stycznia 2021 przez Niepokonana7999
 
Najlepsza

Nie daj się zniechęcić Nikomu do swoich Pasji rób Swoje czasem bywa trudno ale to procentuje!!!smiley

Nic nie wykreślaj tylko się postaraj! Stay with US ...

wink

komentarz 25 stycznia 2021 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,270 p.)
Ok, dzięki, przekonałeś mnie.
+1 głos
odpowiedź 21 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

To nie taka Niepokonana jesteś laugh

A tak na serio: jeśli Ci ten przedmiot nie będzie w ogóle potrzebny do rekrutacji na wymarzony kierunek lub jakiś zapasowy (bo to różnie w życiu bywa, pamiętaj), to po co Ci w ogóle do niego podchodzić? Ewentualnie podejdź do matury, ale na zasadzie "a zobaczę co tam będzie, punkty jakieś może wpadną i tyle", bo rozszerzeń nie da się nie zdać, to jest nawet za 20% dostaniesz jakieś tam punkty. 

Inna sprawa, że fizyka jest trudniejsza, więc jeśli faktycznie jest Ci niezbędna, to radzę się na niej skupić. 

komentarz 21 stycznia 2021 przez Niepokonana7999 Bywalec (2,270 p.)
Oczywiście, że jestem Niepokonana, nikt nigdy mnie nie pokonał!

Dzięki za radę, ale nie zamykam wątku. Może ktoś zna zalety takiego papierka.

Właśnie planowałam podejść tak na luzie, ale z moim panem się nie da.
komentarz 21 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Zalet oprócz punktów rekrutacyjnych tak naprawdę nie ma. Pracodawców to raczej nie interesuje, jeśli o to Ci chodzi.
+1 głos
odpowiedź 22 stycznia 2021 przez KopfSzmercen Bywalec (2,870 p.)
Podchodząc do rozszerzenia nic nie tracisz oprócz samego czasu na jego napisanie :) Znam osobiście chodzący przykład mojego znajomego że 20% z rozszerzenia (w jego przypadku fizyki) pozwoliło mu się dostać na kierunek na który nie dostał się jego znajomy który odrobinkę lepiej napisał od niego rozszerzenie z matematyki. Więc jeśli Twój kierunek punktuje informatykę to możesz spróbować. Szczególnie że na maturze z infy jest parę zadań które są dość proste i zawsze dadzą jakieś punkty- na przykład pierwsze zadanie z programowania jest zazwyczaj typu "Sprawdź ile słów jest palindromami" oraz początkowe zadania z baz danych to często zastosowanie tylko SELECT COUNT(*) FROM ... WHERE .... i na tym też można relatywnie łatwo zdobyć punkty. Jeśli znajdziesz odrobinkę czasu żeby zapoznać się nawet z takimi podstawami to zawsze parę % wpadnie :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 183 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,999 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,672 wizyt

92,537 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...