• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak działa import w python2.7?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
182 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2021 w Python przez Sevence Początkujący (280 p.)

Jak dokładnie działa importowanie modułów w pythonie? Próbuję zaimportować moduł w którym jest jedna zmienna ze stringiem. Gdy próbuję się odwołać do atrybutu (tej zmiennej) z importowanego modułu to wyrzuca mi błąd że nie jest zdefiniowany, dlaczego skoro zaimportowałem moduł z tą zmienną? Tak jak bym nie miał do niej dostępu w głównym pliku do którego importuje moduł. Jak działa ten import daję mi tylko dostęp do atrybutów importowanego modułu czy kopiuje jego zawartość czy jak? Dodam ze odwołanie do tej zmiennej działa. Dorzucam dodatkowo screeny. 

Bez tytułu - Darmowy hosting zdjęć iv.pl

core.py

import test_module

test_module.title
print title

 

test_module.py

title = 'test string'

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 stycznia 2021 przez tmar1212 Bywalec (2,600 p.)
wybrane 19 stycznia 2021 przez Sevence
 
Najlepsza

Trochę nielogicznie to robisz, nie zdefinowałeś "title".

print (test_module.title)

 

komentarz 19 stycznia 2021 przez Sevence Początkujący (280 p.)
Tak wiem. Tylko chciałem się dowiedzieć, czy import kopiuje tą zmienną do pliku core.py czy tylko daje do niej dostęp?
1
komentarz 19 stycznia 2021 przez tmar1212 Bywalec (2,600 p.)
"import test_module" wprowadza do przestrzeni nazw zmienną, "test_module" z jej ewentualnymi obiektami, po kropce. Po prostu, nie Masz wyjścia, musisz trochę doczytać, jak sugeruja inni.
komentarz 19 stycznia 2021 przez Sevence Początkujący (280 p.)

@tmar1212, Trochę poczytałem i wydaje mi się że rozumiem ten temat. 

import test_module 
print test_module.title 

Wprowadzam do przestrzeni nazw zmienną test_module. Aby wykorzystać zaimportowany obiekt/atrybut? muszę się odwolać poprzez nazwe importowanego modułu i po kropce mam dostęp do nich. 

from test_module import title
print title 

W ten sposób importuje konkretnie title (kopiuje) do pliku core.py i mogę z niej korzystać.

Dobrze to rozumiem? Odbiegając od tematu zmienna w importowanym module to obiekt czy atrybut?

1
komentarz 19 stycznia 2021 przez tmar1212 Bywalec (2,600 p.)
Dobrze; co do pytania, imporujesz plik do przestrzeni nazw i odwołując sie do niego, odwzorowujesz jego strukturę, czyli funkcie, klasy, klasy maja atrybuty... Eksperymentuj.
0 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2021 przez niezalogowany
komentarz 19 stycznia 2021 przez Sevence Początkujący (280 p.)
Przepraszam, ale mój angielski nie jest jeszcze na tyle dobry abym zrozumiał w pełni ten filmik. Mógłbyś mi w skrócie napisać jak działa importowanie? Dziękuje
1
komentarz 19 stycznia 2021 przez niezalogowany

Ucz się Angielskiego ! wink

Użyj translatora i dokumentacji Pythona jeśli film Ci nie odpowiada !

W filmie możesz odpalić napisy i je przetłumaczyć cool 

komentarz 19 stycznia 2021 przez Sevence Początkujący (280 p.)

@niezalogowany, Uczę się Angielskiego. Translator nie działa dobrze i tłumaczy na totalne głupoty. Zadałem to pytanie na forum i liczę na konkretną merytoryczną odpowiedź na ten temat, wskazałeś mi odnośniki, ok dziękuję. Jednak chcę żeby jakiś doświadczony programista pythona wyjaśnił ten temat tu na forum wtedy pomożemy większej ilości osób, którzy mają podobne pytanie. 

1
komentarz 19 stycznia 2021 przez niezalogowany

@Sevence,
rozumie i Pozdrawiam smileyyes i Powodzenia życzę!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 635 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2020 w Python przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,003 wizyt
pytanie zadane 28 października 2019 w Python przez Slimcio Nowicjusz (150 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 593 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2018 w Python przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...