• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odzyskiwanie folderu ze zdjęciami

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
145 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez klodi Nowicjusz (120 p.)
Cześć!

Dziś zobaczyłam, że bardzo ważny dla mnie folder ze zdjęciami z pewnych warsztatów fotograficznych (ok 2500 zdjęć jpg i raw) został jakimś cudem usunięty - jakimś cudem nazywam fakt, że ZAWSZE przed usunięciem folderów i opróżnieniu kosza sprawdzam dwa/trzy razy czy aby na pewno usuwam odpowiednią rzecz i co znajduje się w koszu przed jego opróżnieniem. Nie mam pojęcia kiedy to mogło się stać, ale myślę, że są dwie opcje - grudzień lub początek stycznia. Folder ze zdjęciami znajdował się na dysku D lub zewnętrznym (zazwyczaj działam/zapisuję/przechowuję na jednym lub drugim). Posiadam Windows 10. Przeglądałam inne wątki, ale nic takiego nie znalazłam. Czy jest szansa, aby jakoś odzyskać ten folder samemu? Korzystałam w tym celu z pomocy trzech programów np. DiskDrill, Recuva, ale nic z tego. Disk Drill jeszcze jakieś pliki znajduje, ale nie mam pewności czy to są te zdjęcia, ponieważ nazwy są pozmieniane na tego typu "$ILVIHJJ.JPG", a po odzyskaniu danego zdjęcia pokazuje się komunikat, ze plik nie jest obsługiwany.

Bardzo liczę na jakąś pomoc, wskazówkę. Mieć nadzieję, czy uronić kilka łez żalu i zapomnieć? Z góry dziękuję!
komentarz 14 stycznia 2021 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Użyj wyszukiwarki systemowej, być może pliki gdzieś się znajdą.

Programy do odzyskiwania danych są różne, możesz jeszcze spróbować innymi.

(na moim miejscu rzuciłbym testdisk'iem, ale to wymaga wiedzy na temat linuxa itd.)
komentarz 14 stycznia 2021 przez klodi Nowicjusz (120 p.)
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Niestety takiej wiedzy nie posiadam, a wyszukiwałam zdjęć na różne sposoby, sprawdzałam nawet czy przez przypadek nie ukryłam tego folderu, ale niestety nie. :(
Przy okazji zapytam - przywrócenie systemu do konkretnej daty może pomóc czy ta opcja jest bez sensu?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2021 przez Osse Dyskutant (8,820 p.)
Dziękuję za udzieloną pomoc i czas, ale niestety również nic nie wskóram... Coś czuję, że marne szanse na odratowanie ich. :(

Pierwsza metoda - nie ma żadnych poprzednich wersji. :(

Druga metoda - kilka zdjęć za pomocą tego programu udało się uratować, a większości nie da się odczytać już z poziomu programu jakby plik był uszkodzony i niestety przy próbie odzyskania innych tych jeszcze poprawnych proszą mnie o zakupienie pełnej wersji, a tanio nie jest :(

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 742 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2021 w HTML i CSS przez bazyl8796 Obywatel (1,020 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 205 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2023 w Urządzenia mobilne przez autostopowicz35 Nowicjusz (120 p.)

93,021 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...