Zacząłem dłubać trochę małych projektów / drobnych zleceń na zasadzie działalności nierejestrowanej. Działalność nierejestrowana to "fajna" rzecz, ale mniej fajny jest limit miesięczny 1400 zł brutto :(, który osiągam po kilkunastu dniach lub wcześniej. O tym, że limit miesięczny to głupota (powinien być roczny limit) nie będę się rozpisywał. Powiedzcie jak dorobić więcej w ciągu miesiąca niż 1400 zł i legalnie się z tego później rozliczyć z naszym kochanym systemem podatkowym?. Nie chce zakładać normalnej firmy ze względu na duży ZUS, mnóstwo zabawy z księgowością i to całe biurokractwo. Zresztą pomijając to wszystko, trochę głupio wystawiać faktury VAT studentom :)
Jak dorobić do działalności nierejestrowanej?, czytałem coś o umowach o dzieło i umowach zlecenie, między osobami prywatnymi, tzn. nie posiadającymi działalności gospodarczej. Tego typu umowy zwykle jednak są wystawiane miedzy firmą a firmą lub firmą a osobą prywatną... Jeszcze się w ten temat nie wczytywałem, może ktoś coś nakreśli w paru zdaniach? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
Przyjmowanie pracy "na czarno" i wynagrodzenia w Bitcoinach ;) pomińmy :D
Dzięki!