• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prośba o ocenę szablonu

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
212 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2021 w Nasze projekty przez wizarddos Nałogowiec (25,130 p.)

Ostatnio trochę z nudów wykonałem szablon na portfolio. Teraz po skończeniu proszę was o ocenę, trochę krytycznego spojrzenia i ewentualne pomysły co można tu dodać aby strona była jeszcze lepsza

 

link do strony.

oraz kod

 

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)

Jak ci już napisał wojtij99 zmień kolor footera, bo kafelki są mało czytelne na tym tle.

Co do kody strony, to:

1. W kodzie masz header, footer oraz div-y zawierające poszczególne elemnty głównej części strony. Aż się prosi, aby zawrzeć je w znaczniku main, a zamiast divów dać znaczniki section.

2. Masz header, a w nim od razu div o klasie header. Po co? Wystarczy sam header.

3. Analogicznie z footerem.

4. Fieldset i legend używa się zazwyczaj do grupowania pól formularza. W twoim przypadku wystarczy ostylowanie bloku.

5. Nie używaj serii znaczników br do robienia odstępu - od tego są marginesy.

6. Strona nie ma tytułu. Parser wyrzuca tu błąd (sprawdź na https://validator.w3.org/).

To tak na szybko.

 

komentarz 13 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
A jeszcze jedno. Atrybutu lang dajesz do tagi html, nie do head. Masz warninga na ten temat w walidatorze.
komentarz 13 stycznia 2021 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Jeżeli masz przeglądarkę na chromium to pod F12 masz Lighthouse wink

1
komentarz 14 stycznia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (25,130 p.)
Poprawione. A z lighthouse też skorzystałem. Ciekawe ile jeszcze przydatnych funkcji mają devtoolsy
+1 głos
odpowiedź 13 stycznia 2021 przez wojtij99 Użytkownik (630 p.)
W sumie to OK tylko kolor w stopce jest zbyt podobny do kafelków najbardziej do twitter i Facebook.
0 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2021 przez Gandalf_Bialy Nowicjusz (220 p.)

bardzo czysta i "z powietrzem" (nawet nie wiem czy nie za dużo go w kontakcie)

żeby zainteresować odwiedzającego na pewno brakuje zdjęć, czy jakiś animacji, java scriptu

br powinieneś zastąpić marginem / paddingiem

 

gdybyś szukał możliwości rozwoju na frontendzie, to z własnego doświadczenia polecam drogę:

  • metodologia nazwenictwa BEM
  • preprocesor css SASS
  • dokładne poznanie działania Flexboxa
  • Grid
  • responsywność, media queries - na telefonie projekty i skille powinny wypełniać prawie cały ekran, inaczej nie zmieści Ci się treść
  • npm i webpack - chociaż to już trochę trudniejsze zagadnienia i dochodzi JS

przy większych projektach są to niezbędne umiejętności

 

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 1,459 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 367 wizyt
+4 głosów
2 odpowiedzi 454 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2020 w Nasze projekty przez kukulim Mądrala (6,440 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,094 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...