Moim zdaniem studia informatyczne to dobry sposób poszerzenia horyzontów, chcąc nie chcąc musisz ogarnąć pewne rzeczy do których zapewne nie zabrałbyś się w domu, a na studiach musisz to zrobić bo tego wymaga przedmiot. Nie musisz ogarniać tego oczywiście perfekcyjnie, sama 3 jest wystarczająca z przedmiotu który niezbyt cię interesuje, ale to czasem mocno owocuje, przykład? Masz coś do ogarnięcia w kodzie, ale niestety twój kod wolno się wykonuje, nagle coś Ci zaczyna świtać w głowie, że na studiach miałeś taki przedmiot jak algorytmy, więc może użyć tutaj algorytmu B, nie znam jego implementacji, ale ogarnę sobie w google i bang! Kod działa (trochę naciągany przykład, ale on ma tylko zobrazować pewne rzeczy
).
Dodatkowo na studiach możesz poznać ludzi z którymi znajomość może się opłacić w przyszłości ;) Możesz również dołączyć do jakiegoś koła naukowego, u mnie jest to na przykład koło robotyki i koło .NET. Jest jeszcze możliwość odbycia praktyk zagranicą na Erazmusie - akurat mnie to ominęło bo niestety koronka postanowiła sobie wybuchnąć.
Co do materiałów z technikum, w moim przypadku (studiuję na uniwersytecie) przez pierwszy semestr mieliśmy dużo materiałów z poziomu technikum typu podstawy C++, programowanie webowe, bramki logiczne, sieci na poziomie technikum i parę innych, więc przez cały semestr mogłem się "poowalać" i miałem trochę więcej czasu na naukę własną, a potem już zaczęły nam wpadać nowe, ciekawsze rzeczy. Ogólnie wiedza z technikum Ci na pewno nie zaszkodzi.
Co do minusów to na pewno można tutaj zaliczyć przedmioty zapychacze oraz strasznie teoretyczne podejście wykładowców do wielu tematów.
Co do tego czy studia czy nauka własna - to zależy. Jeżeli chcesz się wyspecjalizować to na pewno musisz pobawić się w domu Na studiach nie nauczysz się programowania (choć poznasz podstawy kilku języków, a nuż ci się odmieni i stwierdzisz że pójdziesz w Javę), przykładowo - przedmiot "Programowanie aplikacji webowych" obejmuje 30h w ciągu semestru, a tyle trwa kurs, który można przerobić znacznie szybciej. Także moim zdaniem jeżeli chcesz się wyspecjalizować to tak czy inaczej, musisz to robić to na własną rękę, a czy będziesz to robił ze studiami czy bez to już zależy tylko i wyłącznie od ciebie.