• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Długi czas wykonywania skryptu PHP

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,176 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2021 w PHP przez kordix Gaduła (3,910 p.)

Powiedzmy że mam taki prościutki kod js i php.

W index.html

axios.post('api/add.php',obiekt);

W api/add.php

W db.php

try {
    $dbh = new PDO("mysql:host='localhost';dbname='nazwabazy'", 'user', 'haslo');
}
catch(PDOException $exception){
    return http_response_code(500);
    echo "Connection error: " . $exception->getMessage();
}

W add.php

require_once('db.php');
$dane = json_decode(file_get_contents('php://input'));
echo $dane->test;

Czas wykonywania tego skryptu to.. 4.05 sekundy. Z zakładki network w chrome:

Request sent 0.16 ms

Waiting (TTFB) 4.03 s

Content download - 17.19 ms.

Wiecie z czego może się brać tak długi czas oczekiwania?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 stycznia 2021 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
Czas oczekiwania na odpowiedź z serwra jest uzależniona od kilku czynników :

- Rodzaj dysku (HDD czy SSD)

- Procesor (rdzenie, taktowanie)

- Ram (rodzaj ramu i jego taktownanie)

- Typ systemu operacyjnego

- Środowisko (czy xampp, docker, virtualbox )

- Ilość operacji pracujących w tle

To wszytko tak naprawę wpływa na wydajnością odpowiedźi Twojego skryptu. Sprawdź czy nie masz "tysiąca" innych aplikacji pracujących w tle.
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2021 przez kordix Gaduła (3,910 p.)
Teraz widzę że jak odpaliłem xamppa to śmiga ładnie Waiting(TTFB) jest 7ms, chociaż ciekawe z czego konkretnie to się wzięło

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2023 w JavaScript przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 208 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2018 w JavaScript przez piotr7k Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 443 wizyt
pytanie zadane 9 października 2016 w JavaScript przez elik1028 Użytkownik (950 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...