• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tablica dwuwymiarowa w c - zwiększenie odstępów w konsoli

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
326 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2021 w C i C++ przez Antytalent Początkujący (470 p.)

Mam polecenie, żeby zrobić tablice, w której pierwsze wartości wierszy podaje uzytkownik, a następne to ich wielokrotności. I problem jest taki, że jeśli są liczby dwu- lub więcej- cyfrowe, to nie ma odstępów między nimi, np. jak pierwsza kolumna w wierszu wynosi 3, to wiersz wyświetla się tak:

3 6 912151821

Jest jakiś sposób na zapobiegnięcie temu?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
    long int a, b, c, d, e, f; //liczby, które wczytuje użytkownik
    printf("Podaj poczatek pierwszego wiersza tablicy: ");
    scanf("%ld",&a);
    printf("Podaj poczatek drugiego wiersza tablicy: ");
    scanf("%ld",&b);
    printf("Podaj poczatek trzeciego wiersza tablicy: ");
    scanf("%ld",&c);
    printf("Podaj poczatek czwartego wiersza tablicy: ");
    scanf("%ld",&d);
    printf("Podaj poczatek piatego wiersza tablicy: ");
    scanf("%ld",&e);
    printf("Podaj poczatek szostego wiersza tablicy: ");
    scanf("%ld",&f);

    long int matrix[6][7] = { //tablica o 6 wierszach i 7 kolumnach
    {a,a*2,a*3,a*4,a*5,a*6,a*7},
    {b,b*2,b*3,b*4,b*5,b*6,b*7},
    {c,c*2,c*3,c*4,c*5,c*6,c*7},
    {d,d*2,d*3,d*4,d*5,d*6,d*7},
    {e,e*2,e*3,e*4,e*5,e*6,e*7},
    {f,f*2,f*3,f*4,f*5,f*6,f*7},
    }; //ustalenie wartosci tablicy na podstawie wczytanych liczb
    int i, j;
    for (i = 0; i < 6; i++)
    {
        for (j = 0; j < 7; j++)
        {
            printf("%2d",matrix[i][j]);
        }
    printf ("\n");
    }
    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2021 przez Great Stary wyjadacz (12,300 p.)
Dodaj spację podczas wypisywania elementów tablicy.
0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2021 przez CSSoup Mądrala (6,460 p.)

Spróbuj pobawić się setw

komentarz 7 stycznia 2021 przez Great Stary wyjadacz (12,300 p.)
W języku C nie ma setw.
komentarz 7 stycznia 2021 przez CSSoup Mądrala (6,460 p.)
Fakt, mój błąd.

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 467 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2021 w C i C++ przez forok Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 303 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2020 w C i C++ przez Rafał Masny Obywatel (1,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 763 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...