• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Parzystość liczb

–4 głosów
1,379 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2021 w C i C++ przez radekflis999 Nowicjusz (160 p.)
edycja 6 stycznia 2021 przez radekflis999
Witam, mam problem z następującym poleceniem (programowanie w języku C):
"Napisz program, który pobiera z klawiatury liczbę typu int i wyświetla informację ojej parzystości (1, gdy liczba jest parzysta, 0 w przeciwnym wypadku)."
Nie mam pojęcia jak to ruszyć, jestem świeżak w tych sprawach, liczę na delikatną pomoc. :)
1
komentarz 6 stycznia 2021 przez Great Stary wyjadacz (12,660 p.)
Jak korzystać z google poradnik dla delikatnie zagubionych w czasoprzestrzeni:
1. Wpisać w google to co potrzebujesz
2. Kliknąć w jakikolwiek z dostępnych linków
3
komentarz 6 stycznia 2021 przez jkdfklgdf Nałogowiec (32,020 p.)
Jeśli nie umiesz znaleźć odpowiedzi na takie pytanie to po prostu oznacza, że nie umiesz dobrze korzystać z Google'a. To jest tak na prawdę jedna operacja i istnieją miliony dokładnie takich zadań w internecie, i nie ma co obrażać innych użytkowników forum, tylko poszukać ;)

http://letmegooglethat.com/?q=jak+sprawdzi%C4%87+czy+liczba+jest+parzysta+C
1
komentarz 6 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Widocznie nie wiesz jak szukać. Daj do działu ZLECENIA, to ci ktoś ZA PIENIĄDZE zrobi.
4
komentarz 6 stycznia 2021 przez Great Stary wyjadacz (12,660 p.)

Jeszcze tak w ramach uzupełnienia: 

Zadając pytanie Pasjonat zobowiązany jest do przestrzegania następujących zasad:

1. Przed zadaniem pytania należy sprawdzić przy użyciu wyszukiwarki czy podobne lub identyczne pytanie nie zostało już zadane,

1
komentarz 6 stycznia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (28,110 p.)
pomocne komentarze dostałeś na dole 2 więc to myślę pomoże. Obrazę najprawdopodobniej widzą w drugim punkcie. Uwierz mi na tym forum jest sporo naprawdę chętnych do pomocy specjalistów, a takie zachowania zniechęcają do pomocy. Pytań tego typu na forum było kilka. a tak poza tym wystarczy kliknąć w pierwszy link z google i tam masz prawie że cały kod. tylko wystarczy go czasem przepisać na C z C++. tu masz taką szybką pomoc

cout = printf

cin = scanf
komentarz 6 stycznia 2021 przez radekflis999 Nowicjusz (160 p.)

I dziękuję bardzo wink

za co? Jedyne co zrobiłem to pokazałem tam to jak zamieniać podstawowe instrukcje z C++ na C.
1
komentarz 6 stycznia 2021 przez radekflis999 Nowicjusz (160 p.)
Wystarczająco, miałem problem z rozszyfrowaniem języka C++ na C, bo jednak linki, w które wchodziłem miały wyjaśnienia dla języka C++, dla mnie obecnie C jest czarną magią i nawet takie "drobnostki" są bardzo przydatne.
1
Następnym razem umieść wszystko z czym masz problem i co znalazłeś. Na pewno wtedy obeszło by się bez zgłoszeń

4 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2021 przez Psz3mo Mądrala (5,030 p.)
wybrane 6 stycznia 2021 przez radekflis999

Najlepsza
Aby sprawdzić czy liczba jest parzysta lub nie najczęściej używa się operatora '%' (modulo) https://docs.microsoft.com/pl-pl/cpp/cpp/multiplicative-operators-and-the-modulus-operator?view=msvc-160

Możesz sprawdzić liczbę dzieląc modulo przez 2, jeśli dzielenie zwróci resztę to znaczy, że liczba jest nieparzysta. W przeciwnym wypadku jest parzysta.
+1 głos
odpowiedź 6 stycznia 2021 przez wizarddos Nałogowiec (28,110 p.)
algorytm na to prezentuje się następująco:

pobierasz od usera dane

(zakładając że mamy zmienną x i y) sprawdzasz znakiem modulo(%) czy po przedzieleniu przez 2 reszta jest 0

i wyświetlasz napis "parzysta" jeżeli if zwraca true a w przeciwnym wypadku wyświetlasz "nieparzysta".

Proste nie?  wychodzi ok 10 linijek samego kodu
+1 głos
odpowiedź 6 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Zaliczenia zaczęły się na studiach i policealnych, bo duży wysyp próśb o gotowce na forum (a zapłacić za wykonanie "ni ma komu").
Serio? Aż tak dużo jest tego, bo ja jak patrzę to tak co jakiś czas tylko widzę. Raz na jakiś czas no jest.
Od paru dni jest po kilka dziennie na forum.
1
Zaliczenia na pewno nie trwają wiecznie. Pewnie za chwilę znów będzie chwila spokoju od tych pytań. Potem trzeba będzie się chyba przygotować na koniec roku bo wtedy będą wszyscy kończyć i każdy będzie chciał sobie podnieść ocenę.
Zwłaszcza, że w liceach/technikach po SP informatyka jest bardzo ambitna (programowanie - C++/Python; algorytmy, webówka - HTML, CSS, JavaScript, grafika - raster, wektory, 3D, sieci) i trwa 3 lata.
1
czyli najwidoczniej wpadniemy na forum w takie koło. chwila normalnych pytań -> fala gotowców-> normalne pytania -> fala gotowców-> i na początek
0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2021 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Można też użyć bardzo prosto: How do I check if an integer is even or odd using bitwise operators

#include <stdio.h>

int main()
{
    int number;
    char *even_odd;

while (1==1) {
        printf("Podaj liczbę (0 - koniec): ");
        scanf(" %d", &number);

if (number & 1) {
            even_odd = "NIEPARZYSTA";
        } else {
            even_odd = "PARZYSTA";
        }

if (number == 0) break;
        printf("Ta liczba jest %s\n", even_odd);
    }

return 0;
}

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 3,491 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2021 w C i C++ przez Zuzanna Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 4,375 wizyt
pytanie zadane 6 października 2016 w C i C++ przez Arek Użytkownik (510 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 2,756 wizyt
pytanie zadane 9 października 2018 w JavaScript przez masterfiletable2 Nowicjusz (150 p.)

93,695 zapytań

142,613 odpowiedzi

323,225 komentarzy

63,226 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...