• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czym są funkcje?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
655 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2021 w Matematyka, fizyka, logika przez MateuszFisch Początkujący (250 p.)

Hej, mam bardzo duży problem.
Uczę się programowania w C# i niestety mam duży problem w zrozumieniu czym są funkcje, do czego służą i jak nimi się posługiwać. 
Wiem, że to jedne z podstawowych zagadnień matematyki i programowania ale właśnie sęk w tym, że jeszcze nie miałem funkcji, bo jestem w I klasie liceum. 
A jak ktoś tłumaczy w Internecie to tłumaczy niezrozumiałym i "fachowym językiem".
Chciałbym, by ktoś mógł to wytłumaczyć prostym językiem i zrozumiałym dla osoby co jeszcze nie miała styczności z funkcjami. f(x). 
Z góry dzięki za odpowiedź! 

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Od strony matematycznej: funkcja to pewne przyporządkowanie wszystkim elementom z pewnego zbioru (zwanego dziedziną) elementów jakiegoś zbioru (zwanego przeciwdziedziną). Weźmy na przykład funkcję f: {1, 2, 3} -> {1, 2}, którą definiujemy w sposób następujący: f(1) = 1, f(2) = 1, f(3) = 2. I oto jest - funkcja. Możemy też oczywiście nie wykorzystywać wszystkich elementów z przeciwdziedziny, na przykład: f(1) = f(2) = f(3) = 1. Oczywiście samo zagadnienie funkcji jest bardziej rozbudowane (jak zapewne się domyślasz), ale myślę, że tyle wystarczy, by zbudować sobie małą intuicję.

Co do programowania: funkcje to taki podprogram, który wykonuje jakąś określoną operację. Może mieć typ zwracany (ale nie musi, na przykład void), tak samo może przyjmować argumenty (tak jak funkcje, które znamy w matematyce), ale oczywiście nie musi ich przyjmować. Intuicyjnie rzecz biorąc można sobie wyobrazić, że funkcja ma za zadanie "coś wykonać" w programie, na przykład obliczyć sumę argumentów, albo ich iloczyn (to takie najprostsze przykłady).
komentarz 4 stycznia 2021 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Jeszcze spróbuję bardziej dydaktycznie to zrobić.
Załóżmy, że masz funkcję f: {jabłko, banan, melon} -> {Marian, Jaś, Kasia}
Jeśli dasz jabłko Marianowi, banana Jasiowi, a melona Kasi, to otrzymałeś właśnie funkcję, która przyporządkowała owoce do poszczególnych osób. Możesz oczywiście nie dać melona Kasi, a na przykład Marianowi, wtedy jabłko dostanie Marian, banana dostanie Jaś oraz melona dostanie Marian. Grunt, by żaden z owoców nie został rozdysponowany dwóm różnym osobom, na przykład jeśli jabłko dostanie Marian oraz Kasia, to nie będzie to funkcja, gdyż jeden owoc (ten sam owoc) dostało dwoje różnych ludzi.
0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,600 p.)
Tu masz łopatologicznie wytłumaczone, dla twojego języka nawet.
Prostym językiem zrozumiałym
https://zajacmarek.com/2016/02/kurs-c-cz-4-metody/
0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,920 p.)

Aż mi się nie chciało wierzyć, że w szkole podstawowej nie ma funkcji w programie. I rzeczywiście - NIE MA. Staro się poczułam bo ja miałem….

Do rzecz, zobacz tu: https://www.matemaks.pl/funkcje-definicje-i-wlasnosci.html

komentarz 4 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,600 p.)

Staro się poczułam bo ja miałem….

to się zdecyduj  Admin :D bo się przestraszyłem 

komentarz 4 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,920 p.)
... funkcje oczywiście w podstawówce :) Liniową, homograficzną i inne.
komentarz 4 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,600 p.)
przeczytaj raz jeszcze to co zacytowałem, mój komentarz odnosi się do cytatu :) - nie musisz rozwijać, ale przeczytaj nagłos- tez miłego uśmiechu życzę
1
komentarz 5 stycznia 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (88,920 p.)
A sorry, za "zmianę" płci, MIAŁEM oczywiście.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 470 wizyt
pytanie zadane 28 października 2017 w Matematyka, fizyka, logika przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 611 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 336 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2022 w Matematyka, fizyka, logika przez Huberti Gaduła (4,500 p.)

93,032 zapytań

141,996 odpowiedzi

321,300 komentarzy

62,379 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...