• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

strona dostępna tylko dla grupy ip a reszta zostaje przekierowywana

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
134 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2021 w PHP przez MateuszSikorski Obywatel (1,070 p.)
Jak zrobić aby strona była dostępna tylko dla grupy ip a reszta zostaje przekierowywana do pliku budowa.php

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 stycznia 2021 przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)
wybrane 4 stycznia 2021 przez MateuszSikorski
 
Najlepsza

Ja proponuję to zrobić w pliku .htaccess

RewriteEngine on
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^ADRES_IP_1
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^ADRES_IP_2
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^ADRES_IP_3
RewriteRule ^(.+)$ budowa.php [QSA,L]

Na początku włączasz silnik samego pliku, potem wykluczasz, że adres IP użytkownika to nie ADRES_IP_1, ADRES_IP_2 ani ADRES_IP_3 (tutaj podkładasz własne adresy; możesz ich dodać więcej lub mniej - ile chcesz), a potem przekierowujesz do pliku budowa.php, poprzez konkatenację (potocznie mówiąc - sklejenie) domeny i nazwy pliku. 

Rozwiązanie z plikiem .htaccess jest o tyle lepsze, że w PHP musisz podpiąć działający kod do przekierowania na każdej podstronie, a ten plik ogarnie całą stronę, łącznie z podfolderami. Warunkiem jest to, że musi się on znajdować w katalogu głównym Twojej domeny na serwerze.

1
komentarz 4 stycznia 2021 przez MateuszSikorski Obywatel (1,070 p.)
Dzięki
+1 głos
odpowiedź 4 stycznia 2021 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 4 stycznia 2021 przez VBService

How to get client IP address in PHP, uzyskany adres można przekonwertować za pomocą ip2long i prosto porównać jak np. poniżej (jako liczby)

function validate_ip($ip) {
    if (strtolower($ip) === 'unknown')
        return false;

    // generate ipv4 network address
    $ip = ip2long($ip);

    // if the ip is set and not equivalent to 255.255.255.255
    if ($ip !== false && $ip !== -1) {
        // make sure to get unsigned long representation of ip
        // due to discrepancies between 32 and 64 bit OSes and
        // signed numbers (ints default to signed in PHP)
        $ip = sprintf('%u', $ip);
        // do private network range checking
        if ($ip >= 0 && $ip <= 50331647) return false;
        if ($ip >= 167772160 && $ip <= 184549375) return false;
        if ($ip >= 2130706432 && $ip <= 2147483647) return false;
        if ($ip >= 2851995648 && $ip <= 2852061183) return false;
        if ($ip >= 2886729728 && $ip <= 2887778303) return false;
        if ($ip >= 3221225984 && $ip <= 3221226239) return false;
        if ($ip >= 3232235520 && $ip <= 3232301055) return false;
        if ($ip >= 4294967040) return false;
    }
    return true;
}

i przekierowanie na konkretną stronę: header('Location: url');

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 178 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2018 w HTML i CSS przez MartynaJanush Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 271 wizyt
pytanie zadane 30 września 2017 w HTML i CSS przez zkkf56 Dyskutant (8,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 715 wizyt

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...