• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początek z programowaniem, od czego zacząć?

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
2,072 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2021 w C# przez MateuszFisch Początkujący (250 p.)

Hej. Nazywam się Mateusz i niedługo mam 17 lat.
Od pewnego czasu postanowiłem zacząć z programowaniem (jest to też moje postanowienie noworoczne) 

Nigdy wcześniej programowałem, znaczy.. może coś tam robiłem w Pythonie ale postanowiłem przenieśc się na C#. 

I czytam w Internecie o tym, oglądam poradniki, sam coś tam robię ale mam do was pytanie. 

Od czego całkowicie mam zacząć? 
Co polecacie na początek?

Co na początek warto pisać w C#? 

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Pokreślę, że nie wiąże z tym żadnej przyszłości, ale chciałbym zacząć tworzyć gry. Moją przyszłością jest zawód Prokuratury Sądowego a programowanie to tylko moje poboczne inne zajęcia, które chciałbym rozwinąć. 

komentarz 2 kwietnia 2022 przez marcin99b Szeryf (82,960 p.)
Jak chcesz to w wolnym czasie rozwijam taki projekt z kilkoma osobami

https://github.com/Devscord-Team/Watchman

Bot discordowy, tylko że taki bardziej zaawansowany, coś do robienia znajdzie się dla osób na każdym poziomie, są proste zadania dla początkujących i takie przy których trzeba dużo pomyśleć

Jeśli jesteś chętny, albo ktoś inny kto to czyta jest - w readme projektu na githubie jest zaproszenie do discorda na którym omawiamy sprawy projektowe, możesz dołączyć i pogadamy

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 stycznia 2021 przez Edek Ziemiński Początkujący (300 p.)

Cześć!

Najlepiej się uczyć programowania... programując :) Znajdź sobie jakiś problem do rozwiązania i napisz program, który go rozwiąże. Poszukaj w necie przykładów jak się za to zabrać. To jest zdecydowanie najlepszy sposób na naukę i sam w ten sposób się wiele nauczyłem :) Oczywiście warto mieć też jakieś książki, przeglądać wideo w internecie - ale tu akurat kwestia osobista - jedni lepiej się uczą z wideo, inni z książek, a jeszcze inni w jeszcze inny sposób. No i książki/wideo to tylko uzupełniacze do samodzielnego kodowania. Albo mogą też być czymś, co wyznacza Ci drogę, kolejny punkt do nauczenia.

Odnośnie książek - jeśli autor jest zagraniczny, to niestety bardzo często polska wersja wychodzi ze sporym opóźnieniem i jest nieaktualna, no i niestety bardzo często spotykam się z takim tłumaczeniem, że wolałbym czytać tę samą książkę po angielsku. Ale ta uwaga dotyczy głównie książek o rzeczach zaawansowanych - podstawy raczej nie są aż tak pokrzywdzone w większości przypadków :) Ale tak czy inaczej warto posiąść umiejętność czytania technicznych książek i dokumentacji po angielsku.

A propos dokumentacji - oficjalna dokumentacja C# Microsoftu jest świetnie zrobiona (i darmowa). Możesz usłyszeć przeciwne opinie, bo kiedyś faktycznie była fatalna, tzn. nie to że okłamywała, ale była strasznie techniczna, nie dla ludzi. Obecnie mocno się to zmieniło i w dokumentacji są dobre przykłady zastosowań rzeczy o których czytasz, ale tu polecam wyłączać tłumaczenie maszynowe artykułów takim "przełącznikiem" w prawym górnym rogu strony - tłumaczenie niestety bardzo często wprowadza w błąd, lepiej to czytać po angielsku. Link do angielskiej wersji: https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/csharp/ (ale też jeśli szukasz czegoś konkretnego w google to często znajdziesz odnośnik do konkretnego pojęcia w dokumentacji, wtedy niestety najczęściej do wersji polskiej).

Nie ograniczaj się do jednego źródła wiedzy - już dostałeś tutaj sporo fajnych podpowiedzi, od siebie mogę dodać to co ja publikuję: https://kurscsharp.pl/ . Moje materiały są tworzone z myślą o osobach, które nigdy nie programowały przed C#, ale nawet jeśli już coś wiesz to znajdziesz coś dla siebie.

Powodzenia!

komentarz 12 stycznia 2021 przez sunzi Bywalec (2,000 p.)
Zgadzam się. Wbrew pozorom bardzo dużo wiedzy jest "przenaszalna" między językami i "technologiami", więc uważam, że wbrew pozorom pierwszy język programowania którego się będziesz uczył nie ma aż takiego fundamentalnego znaczenia. Z czasem się nabiera doświadczenia i można wyrobić własne zdanie i wcale to nie musi być te same zdanie jakie mają inni. Ja np cenię sobie "bezpieczeństwo" w programowaniu, lubię mieć kompilator który sprawdzi podstawowe rzeczy, ale znam wielu bardzo doświadczonych programistów którzy uwielbiają języki skryptowe i generalnie mają awersję do języków kompilowanych. W drugą stronę też można znaleźć mnóstwo przykładów. Moim zdaniem znacznie ważniejsza jest postawa i podejście a mianowicie aby nigdy nie stawać w miejscu a ciągle się rozwijać, próbować czegoś nowego jak już jedną rzecz się opanuje etc...
0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2021 przez Siemił Mądrala (7,380 p.)

Jeśli chodzi o książki i gry to Rusz głową C# wydanie 4. Z tego co przeglądałem to dużo jest przykładów z pisaniem gier. Książka jest dla początkujących więc nie ma co się bać. Tylko cena straszy i wiadomo nie każdy z angielskim jest za pan brat. Innym dobrą i klasyczną książką do nauki c# jest "Praktyczny kurs" Pana Marcina Lisa. Teoria, podstawy, dużo ćwiczeń. Jeśli chodzi o filmy to nie jestem wstanie niczego dobrego poradzić. Jak już chwycisz podstawy, dowiesz się co to pętle, klasy, wyjątki, to spokojnie siadasz do Unity. Chyba że jesteś mało cierpliwy to możesz olać podstawę. Zacząć od razu coś tworzyć w Unity. Dużo fajnych poradników i tutoriali jest w necie. A dopiero potem nadrobić podstawy.

komentarz 3 stycznia 2021 przez MateuszFisch Początkujący (250 p.)
Dziękuję bardzo.

Z tego co widzę to jest III wydanie Rusz Głową po polsku.

Poza książką którą napewno kupię narazie zobaczę darmowe rzeczy, by najpierw wszystko pomału załapać, dopiero gdy z miesiąc porobię i stwierdzę że to język który mi się podoba i że napewno chce się uczyć to będę szukać jakiś płatnych kursów.

Dzięki za pomoc.
1
komentarz 3 stycznia 2021 przez Siemił Mądrala (7,380 p.)
3 wydania nie kupuj. Moim zdaniem to nie jest dobra ksiazka.
0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)

Od czego całkowicie mam zacząć? 
- Algorytmy i struktury danych, koniecznie.
Co polecacie na początek?
Zależy co osoba, to inny sposób: jedni wolą książki inni tutoriale, jeszcze inni pdfy-materiały, czy prezentacje.
co do C# sporo jest na pewno na youtube i po poznaniu samego języka, zacząłbym realizować projekty- zależy od tego co chces zrobić, dobrać np frameworki Unity. 
https://www.youtube.com/watch?v=qVMX17uoHbk&ab_channel=Kana%C5%82oWszystkim

https://www.youtube.com/watch?v=pwZpJzpE2lQ&ab_channel=Imphenzia

Co na początek warto pisać w C#? 
Zależy co chces zrobić, warto na pewno zacząć od pisania czegoś, co najpierw nauczy Cię zrozumienia samego języka i podstaw- realizacji zadań książkowych, czy jakiś małych aplikacji 
Tu massz przykłady projektów takich dla początkujących https://www.reddit.com/r/learnprogramming/comments/2sapav/projects_for_beginner_c/

komentarz 17 lutego 2021 przez DariuszZych Początkujący (260 p.)

Zacznij od zdobycia wiedzy na początek z samego C#, na youtube masz mnóstwo materiałów wystarczy poszukac, jeśli szukasz czegoś bardziej poukładanego to polecam zajrzeć tutaj.

Jak już zdobędziesz podstawowe umiejętności w C# to zacznij uczyć się silnika Unity. Polecam Ci zacząć naukę tego silnika ponieważ jest on bardzo wszechstronny i na pewno dobrze jest zacząć od niego naukę. Całkiem sensownie podstawy są przedstawione tutaj.

Jak już będziesz miał podstawową wiedzę to zacznij tworzyć własne projekty. Wtedy dopiero będzieszmieć styczność z prawdziwymi problemami wtedy twoja nauka programowania wejdzie na wyższy poziom ;) 

0 głosów
odpowiedź 2 kwietnia 2022 przez DrPepe Nowicjusz (170 p.)
Hej, podpinam się pod pytanie. Programowanie póki co to zaspokojenie swojego hobby bo prowadzę działalność w ogóle w innej branży. Mój cel który sobie obrałem to stworzenie programu desktopowego który będzie miał połączenie z aplikacją webową i docelowo również z aplikacją na telefony smart. Zacząłem się szkolić, programować w C++ aby przyswoić zasady, działanie oraz myślenie w kodowaniu. Docelowo myślę o JS. Pytanie moje czy wg Was to dobry początek? Czy w JS połączę to wszystko razem?
komentarz 2 kwietnia 2022 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
JS nie znam, to się nie wypowiem. Ale radę jedną mogę dać: załóż nowy wątek i tam zadaj pytanie, bo nie każdy wchodzi w stare wątki :) Większa szansa, że faktycznie ktoś Ci odpowie na temat.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 831 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 304 wizyt

93,004 zapytań

141,969 odpowiedzi

321,248 komentarzy

62,341 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...