• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP 8 nie wczytuje mongodb

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
336 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2020 w PHP przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
edycja 2 stycznia 2021 przez Bakkit

Witam.

Mam problem z Mongodb oraz PHP 8. Nie wczytuje on drivera Mongodb. Dodam jeszcze że korzystam z Laravela w wersji 8.20. Zwracany jest błąd:

Error 

Class "MongoDB\Driver\Manager" not found

Na forach znalazłem, że to pewnie przez złą .dll dlatego pobrałem (dla pewności) zarówno wersję TS i NTS dla windows x64. Nazwałem obydwa pliki kolejno: php_mongo.dll oraz php_mongodb.dll, umieściłem je w C:/xampp/php/ext, dodałem dla nich extension: mongo oraz extension: mongodb w C:/xampp/php/php.ini, lecz dalej nie działa.

Co ciekawe: Gdy skorzystałem z phpinfo() w czystym, innym projekcie (bez Laravela) to ścieżka do wczytywanego php była: C:/xampp/php/php.ini. Natomiast w projekcie z Laravelem po wpisaniu php --ini dostaje taki komunikat:

Configuration File (php.ini) Path:
Loaded Configuration File:         C:\xampp\php\windowsXamppPhp\php.ini
Scan for additional .ini files in: (none)
Additional .ini files parsed:      (none) 

Wcześniej nawet Loaded Configuration File pokazywało (none), ale przekopiowałem do folderu C:\xampp\php\windowsXamppPhp plik php.ini.

Kolejną zagwozdką jest fakt, że na stronie, z której pobieram dll (PECL) nie ma wersji dla php 8 (pobrałem dla php 7.4), ale na tej samej stronie jest informacja: PHP Version: PHP version 8.99.99 or older.

 

Proszę o pomoc!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2021 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
Nie masz tych zaleznosci do mongo zaciagnietych wersja php8 nie ma nic do tego
komentarz 1 stycznia 2021 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
Można jaśniej? Jak to poprawić?
komentarz 1 stycznia 2021 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
komentarz 1 stycznia 2021 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)

No tak, użyłem komend:

composer require jenssegers/mongodb

Dodałem provider:

Jenssegers\Mongodb\MongodbServiceProvider::class,

Oraz dodałem Driver do config/database.php

komentarz 3 stycznia 2021 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
to musisz sie pobawić rozszerzeniami

https://stackoverflow.com/questions/38766586/fatal-error-class-mongodb-driver-manager-not-found

na linuxie było by łatwiej na widowsie znając zycie będzie więcej zabawy  :)
0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2021 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
@ref

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 326 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Limal91 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 117 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2019 w SQL, bazy danych przez kamiz Obywatel (1,010 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 135 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...