• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaką ścieżkę obrać?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez neku220 Nowicjusz (160 p.)

Cześć, zastanawiam się jaki język programowania wybrać. Zastosowanie? głownie zabawa w wolnym czasie. Nie wiążę swojej przyszłości zawodowej z programowaniem. W miarę ogarniam podstawy c++, gdyż od tego języka zaczynałem. Kilka wieczorów spędziłem z javą, składnia podobna, więc przejście na ten język raczej nie będzie stanowić problemu. Jak wiele osób zaznacza, z c++ na javę łatwiej, niż odwrotnie. 

Chciałbym opanować moduł sieciowy i robić jakieś ,,prymitywne" aczkolwiek kreatywne gry, w których można bawić się ze znajomymi (głownie 2d, izometryczne). Gdy lepiej opanuję jakąś bibliotekę graficzną, nie wykluczam opcji stworzenia małej gry na sprzedaż, za symboliczne kilka/kilkanaście zł. 

Jeśli chodzi o gry, dla użytkownika c++ wygodniejszy, bo działa od razu, nie trzeba dodatkowych programów by cokolwiek odpalić. Nie ukrywam, czasami gram w minecraft, więc + dla javy, bo mógłbym tworzyć mody. Podczas tych kilku wieczorów zauważyłem że w javie wiele rzeczy robi się prościej,  w c++ trzeba przysłowiowo ,,na piechotę". C++ to potęga wydajnościowa, ale jak zaznaczyłem, nie zamierzam robić kolejnego wiedźmina.

Jakiś inny język jest warty uwagi? Python trochę odstrasza mnie składnią - przyzwyczajenie do c++'owych klamer i średników. Może jednak amatorskie pisanie w nim daje dużo frajdy i warto się zainteresować?

Są gotowe silniki typu unreal, unity. Nie mam określonego celu, tworzyć np tylko gry, a ogólnie bawić się możliwościami języka, takie silniki to w większości do gier/aplikacji. 

Uczę się jako elektronik, więc może któryś język będę mógł wykorzystać na tej płaszczyźnie, np do sterowania układami? Gdzieś słyszałem, że python spoko do sztucznych inteligencji. Nigdy nie próbowałem w nim pisać, więc może warto?

Oczekuję obiektywnych opinii.

Pozdrawiam

komentarz 30 grudnia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Oczekuję obiektywnych opinii.

Nie ma czegoś takiego jak obiektywna opinia, bo ta z definicji jest subiektywna.

Musiałem...

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 grudnia 2020 przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)
Python i moduł PyGame daje dużo frajdy tworząc proste gry od zera. Skoro znasz już C++ to poznanie Pythona nie powinno być zbyt trudne, za to szybko i prosto będziesz mógł realizować swoje pomysły w komputerze. Tylko robiąc gry dla zabawy z Pythonem musisz zwrócić uwagę na to że jest wolny, dlatego jeśli w grze będziesz wykonywał masę obliczeń użyj PyPy i staraj się maksymalnie optymalizować swój program.
0 głosów
odpowiedź 29 grudnia 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Wydaje mi się że do elektroniki najbardziej przyda Ci się C. Chociaż w pythonie też chyba można programować układy.

Jeżeli chodzi o składnie języka klamy/średniki nie ma to znaczenia, szybko się można przyzwyczaić i nie powinno to wpłynąć na twoją decyzję. Na twoim miejscu nie szedłbym w gry, chyba że dla swojej ciekawości/nauki języka.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 691 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 670 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 143 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2017 w C i C++ przez bartek0315 Nowicjusz (140 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,477 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...