• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS animacja ładowania, potrzebne kilka @keyframes?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
322 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2020 w HTML i CSS przez AgentTecza Obywatel (1,810 p.)

Cześć, mam problem z "optymalizacją" mojej niedoszłej animacji. To jest mój początek jeżeli chodzi o animację, więc wybaczcie jak napisałem bzdury :) docelowo to ma być kilka kulek które przesuwają się z lewej do prawej strony. Problem mam, z tym, że podczas animacji się na siebie nakładają, po animacji są w różnych miejscach - rozumiem dlaczego tak jest bo taki mam kod. Natomiast jak oddzielić te kulki żeby animację się zaczynały w różnych miejscach? Jedyny pomysł na który wpadłem to to, żeby stworzyć kilka @keyframes, ale to wydaje się kompletnie nieoptymalne, za dużo byłoby kodu. Dodam, że nie chciałbym używać do tego JS. Macie może jakieś wskazówki? :)

JSFiddle: https://jsfiddle.net/wc8bqcmg/
HTML:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Title</title>
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/anime.css">
</head>
<body>
    <div class="stage">
        <figure class="ball"></figure>
        <figure class="ball" id="red_ball"></figure>
    </div>
</body>
</html>

CSS:
 

@keyframes slide {
     0% {
         left: 0;
         top: 0;
     }

     100% {
         left: 100%;
         top: 0;
     }
 }



.stage {
    top: 0;
    left: 0;
    background: #f3e9d2;
    position: fixed;
    min-width: 100%;
    height: 100%;
}

.stage .ball {
    animation: slide 3s ease-in-out;
}

.ball {
    background: #2db34a;
    border-radius: 50%;
    height: 10px;
    position: absolute;
    width: 10px;
}

#red_ball {
    background: red;
    height: 30px;
    width: 30px;
    top: 50px;
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 grudnia 2020 przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)
wybrane 25 grudnia 2020 przez AgentTecza
 
Najlepsza

Czy usunięcie właściwości "top" z @keyframes pomoże?

Mam na myśli takie linijki 2-12:

 


@keyframes slide {
     0% {
         left: 0;
         
     }

     100% {
         left: 100%;
        
     }
 }

 

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 304 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2021 w HTML i CSS przez NA Użytkownik (590 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 244 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez jjanek Użytkownik (630 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,632 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...