• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

a href do określonego miejsca na stronie do której link prowadzi

Object Storage Arubacloud
0 głosów
387 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2020 w HTML i CSS przez vingilot85 Obywatel (1,150 p.)
Witam,

jak w tytule. Mam zestaw artykułów, do których skróty z index.html mają odsyłać.
Jak mogę zdefiniować w 'a href', aby nowo otwarta, zalinkowana strona otworzyła się w danym miejscu (na danym artykule)?
komentarz 15 grudnia 2020 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Jeśli chodzi ci o skakanie do wskazanego miejsca w ramach jednej, dużej strony to można dopisać do linku #jakis_identyfikator, natomiast odpowiedni element strony oznaczyć atrybutem id="jakis_identyfikator"

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2020 przez niezalogowany
wybrane 16 grudnia 2020 przez vingilot85
 
Najlepsza

1:)Oznacz sekcje, artykuły strony identyfikatorem id

np:

id="services"

2:) Podepnij id do Linka (a href)

np:

 <a href="#services" >Services</a>

3:) Dodałbym w css (będzie delikatniej i estetycznie..)

np:

scroll-behavior: smooth;

komentarz 15 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Tylko nie id- unikalność jest niewskazana szczególnie dla sekcji jaką jest artykuł
komentarz 15 grudnia 2020 przez niezalogowany

ups..winkyes

komentarz 16 grudnia 2020 przez vingilot85 Obywatel (1,150 p.)

@niezalogowany, Ok, za linkiem wystarczyło zrobić precyzję do id elementu na którym nowa strona ma się otworzyć

<a href="projekty.html #projekty_akademia_rozwoju_rodzicow" target="_blank">

Możesz tylko podpowiedzieć mi, gdzie umieścić scroll-behavior: smooth; w css'ie?
Tak dla nawigacji, bo link z target="_blank", pewnie mi nie otworzy nowej strony ze zgrabnym przejechaniem do pożądanego id

komentarz 16 grudnia 2020 przez niezalogowany
* {

}
komentarz 16 grudnia 2020 przez vingilot85 Obywatel (1,150 p.)
Dałem tag html.
Dzięki za podpowiedzi
komentarz 16 grudnia 2020 przez niezalogowany

No problem wink

0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2020 przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Jeżeli dobrze zrozumiałem to musisz sobie stworzyć template strony z artykułem o nazwie np article.html i przy otwieraniu artykułu musisz pobierać dane o danym artykule z bazy za pomocą PHP, albo JSa i wstawiać je w odpowiednie miejsca na stronie.
komentarz 15 grudnia 2020 przez vingilot85 Obywatel (1,150 p.)
Ok, dzięki,
Za pomocą samego htmla nie da pewnie rady?
komentarz 15 grudnia 2020 przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Jeżeli chcesz to możesz to wszystko ręcznie robić oczywiście ale nie wiem czy jest sens. W czystym html zautomatyzować się tego na pewno nie da.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 120 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2021 w HTML i CSS przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 372 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2022 w PHP przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2017 w HTML i CSS przez Richuuu Początkujący (270 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...