• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zadanie Architekt, find and union

0 głosów
326 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2020 w Algorytmy przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)
zamknięte 15 grudnia 2020 przez wojtek_suchy

Mam takie zadanie:

Jaś jest początkującym architektem i postanowił zaprojektować swoje własne miasto!Całymi dniami siedzi przy stole kreślarskim i ustala, jak wysokie powinny być poszcze-gólne budynki. Póki co projekt Jasia zawiera jedynie wytyczne w postaci „Budynek nripowinien być dokładniewmetrów wyższy niż budynek nrj”. Mama chłopca zauważyła,że nie wszystkie te warunki mogą zostać spełnione. Postanowiła przeczytać jego zapi-ski i usuwać te, których realizacja nie byłaby możliwa. Powiedz, które zdania zostanąskreślone, a które ten los ominie

Wejście

W pierwszym wierszu wejścia znajdują się liczby N i Z(2 <= N <= 105,1 <= Z <= 105), oznaczające liczbębudynków w projektowanym mieście i liczbę zdań zapisanych przez Jasia. W kolejnychZwierszach znajdująsię opisy pomysłów chłopca. Opis pomysłu składa się z trzech liczbi,jiw(1 <= i, j <= N,i <= j ,0 <= w <= 104),oznaczających, że budynek nri ma być dokładniewmetrów wyższy, niż budynek nrj.

Wyjście

Dla każdego zdania, jeśli jest spełnialne w świetle poprzednich zaakceptowanych pomysłów, wypisz TAK, wprzeciwnym wypadku wypisz NIE i nie bierz go pod uwagę przy ocenie spełnialności kolejnych.

Wejście:

4 6

2 1 2

3 1 1

2 3 1

4 2 0

4 3 2

4 1 2

Wyjście:

TAK

TAK

TAK

TAK

NIE

TAK

No i miałem pomysł żeby robić find and union tzn jak np. mamy

1 2 3:
to 2 dajemy reprezentanta 1 i w osobnej tablicy będziemy trzymać sumaryczną wysokość (czyli indeks 1 zmieniamy na 3)

No i teraz jeżeli chcemy sprawdzić czy można robić zależność sprawdzamy czy wartość reprezentana pierwszej liczby jest <= wartości reprezentanta drugiej liczby, wszystko wyglądało dobrze ale np dla danych:

2 1 1

3 2 1

3 1 0

Wyjście będzie wynosić:

TAK

TAK

NIE

A powinno być:

TAK

TAK

TAK

proszę o pomoc :)

komentarz zamknięcia: Whisthleroosh to kozak i mi pomógł rozwiązać :D

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
Pomoc "W czym", masz problem w czym/ W związku do zadania?
komentarz 14 grudnia 2020 przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)
Nie potrafię zrobić tego zadania, mój pomysł okazał się zły, chciałby żeby ktoś pomógł mi rozwiązać/rozwiązał to zadanie żebym mógł zrozumieć jak to zadanie rozwiązać :)
komentarz 14 grudnia 2020 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
ja tu czegoś nie rozumiem: Skoro warunek jest taki, żę "budynek  o indeksie i, ma byc o conajmniej w-wyzszy niż j-ty" to dla każdego przypadku tutaj jest praktycznie nieprawdą
i J W - > 2 1 2  daje   i=2 j=1 w=2   więc i-ty budynek nie jest o w większy niż joty?
komentarz 14 grudnia 2020 przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)

Budynek o numerze ma być większy od tego o numerze 1 o 1, ma zachodzić taka równość, tutaj nie masz podanych żadnych wysokości

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 239 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 393 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 264 wizyt

93,732 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,293 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...